TWITTER OBJAVA

Tramp: Ako me smijenite, Amerika ide u građanski rat

Kongres odlučan u namjeri da dobije pristup razgovorima

Donald Tramp. Avaz

Srna

30.9.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) upozorio je na Twitteru da bi njegov opoziv mogao izazvati drugi građanski rat u SAD, citirajući izjavu evangelističkog pastora Roberta Džefrisa (Jefferis), koji je tu ocjenu iznio za "FOX News".

Džefris je dodao da bi zemlja impičmentom predsjednika mogla biti nepovratno slomljena i da se od toga nikad ne bi oporavila.

Tramp je na Twitter nalogu napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči s onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor s inozemnim liderom na potpuno "netačan i prevarantski" način.

Dodao je da ne želi da se sastane samo s uzbunjivačem "koji je iznio informacije iz druge i treće ruke", već i s osobom "koja mu je nezakonito dala te većim dijelom netačne informacije".

- Da li je ta osoba špijunirala predsjednika Sjedinjenih Američkih Država? To će imati velike posljedice - napisao je Tramp.

Istaknuo je da želi da predsjednik Odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD za obavještajne poslove Adam Šif (Schiff) bude ispitan na najvišem nivou zbog "prevare i izdaje". 

- Njegove laži iznesene su na najbezobrazniji i najgrozniji način u historiji Kongresa. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsjednik - naveo je Tramp.

Šif je jučer izjavio da je Kongres SAD odlučan u namjeri da dobije pristup razgovorima Trampa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim liderima. Dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Tramp ugrozio nacionalnu sigurnost SAD.

Poslije dojave anonimnog uzbunjivača iz obavještajnih krugova, demokrati u Predstavničkom domu Kongresa pokrenuli su proceduru Trampovog opoziva.

Demokrati navode da je Tramp zloupotrijebio položaj i da je od ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog tražio političku uslugu - da u Ukrajini istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina njegovog potencijalnog protukandidata na predsjedničkim izborima iz redova demokrata Džoa Bajdena (Joe Biden). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.