TRAGEDIJA

Tinejdžer iz Tenesija izvršio samoubistvo

Kolege ga na društvenim mrežama maltretirale zbog biseksualnosti

Čening Smit: Javno objavljene njegove privatne poruke. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

30.9.2019

Šesnaestogodišnji Čening Smit (Channing Smith), učenik srednje škole Kofi Kaunti iz Mančestera u saveznoj državi Tenesi, ubio se nakon što su ga drugovi na društvenim mrežama ismijavali zbog toga što je biseksualac, saopćila je njegova porodica. 

Čening je izvršio samoubistvo 22. septembra, istog dana kad su dvojica tinejdžera, navodno, objavila njegove lične poruke na Instagramu i Snapchatu. Čeningov brat Džošua Smit (Joshua Smith) rekao je da je njegov brat biseksualac te da su njegove privatne poruke otkrivene i objavljene. 

- Učinili su to kako bi kompletno ponizili i osramotili mog brata. Zamislite kako je živjeti u malom, seoskom gradiću usred Tenesija, biti predmet ismijavanja i svakog ponedjeljka ujutro dolaziti u školu. Nije se mogao suočiti sa poniženjem koje ga je čekalo kad se vrati u školu. Zato se upucao – rekao je Džošua. 

On je rekao da je Čening nazvao djevojčicu koja je, navodno, objavila slike ekrana, kako bi joj rekao da se želi ubiti i tvrdi da djevojčica nikome nije govorila o tome. Smitova porodica traži da tužilac okruga Kofi Kreg Nortkot (Craig Northcott) podigne optužnicu, ali porodica kaže da im je Nortkot rekao da će trebati najmanje 30 dana da donesu odluku u vezi s tim slučajem. Nortkot je rekao da je njegov ured "ohrabrio, sarađivao i podržavao istragu o događajima koji su doveli do ove smrti", a svi izvještaji koji kažu da "nije uspio ili odbija da djeluje“ nisu tačni.  Nortkot je kritiziran, jer je ranije rekao da ne vjeruje u gej brakove i obećao je da istospolni partneri neće dobiti zaštitu od zakona o nasilju u porodici. 

Stotine ljudi u četvrtak su u gradiću Mančesteru prisustvovale bdijenju za Čeninga, gdje su oplakivali njegov gubitak. Njegova majka Krajs Smit (Crys Smith) imala je poruku za one koji su, navodno, uključeni u smrt njenog sina. 

- Razmislite opet vrijedi li osramotiti ili poniziti nekoga samo zato što misliš da je to slatko ili smiješno. Da je neko to shvatio ranije, moj sin bi još bio živ – rekla je Krajs Smit. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.