TURSKA

Godina od Kašogijevog ubistva: Presudio mu saudijski odred smrti

Rijad je organizirao tajno suđenje osumnjičenima i otkrio malo informacija o sudskom postupku

Džamal Kašogi. AFP

I. K. / Avaz.ba

1.10.2019

Danas se navršava tačno godina otkako je ubijen novinar "Washington Posta" Džamal Kašogi.

Saudijski disident Kašogi na početku je bio blizak kraljevskoj porodici, ali je poslije postao njen kritičar. 

Raskomadao ga je saudijski odred smrti, a njegovi ostaci nikad još nisu pronađeni. Kašogijevi prijatelji tvrde kako mu je želja bila da počiva u Medini, svom rodnom mjestu i mjestu počivališta poslanika Muhammeda.  


   Okupljanje u 13:14

Ispred saudijskog konzulata u Istanbulu tačno u 13:14 sati, kad je na današnji dan prije godinu ušao u konzulat,  okupit će se njegovi prijatelji, zaručnica Hatidža Čengiz (Hatice Cengiz) i aktivisti za ljudska prava.  

Na spomenu će govoriti posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska pogubljenja Agnes Kalmard (Callamard) i dobitnica Nobelove nagrade za mir Tavkol Karman (Tawkkol) iz Jemena.   



Ušao i nikad nije izašao

Podsjetimo, Kašogi je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi prikupio dokumente potrebne za vjenčanje s turskom zaručnicom. Zaručnica Hatidža čekala ga je ispred zgrade, a nakon što se nije pojavio nekoliko sati, kontaktirala je Jasina Aktaja (Yasin Aktay), političara turske vladajuće stranke i prijatelja para.  

Aktaj je Kašogija poznavao godinama. Netom prije ubistva, razgovarao je s njim o mogućoj odmazdi Rijada nad protivnicima režima, ali Kašogi nikad, kako ističe Aktaj, nije mislio da će se usuditi učiniti mu nešto u Turskoj.  

- Ipak, bio je zabrinut za svoju sigurnost, strahovao je da će ga oteti ili uhapsiti, ali nikad da će ga ubiti - rekao je Aktaj.

Kašogija je mučila nostalgija za domom i brinuo se da se nikad neće moći vratiti u Saudijsku Arabiju.  

- Mislim da je otišao u konzulat radi vlastite sigurnosti, to je bila neka vrsta mjere koju je poduzeo kako ga ne bi oteli - smatra Aktaj.  


Zvučni zapisi

Podsjetimo, zvučne zapise navodnog događaja u konzulatu Turska je razmijenila s nekoliko zemalja, a poslije su procurili u medije. Objavljeni su jezivi detalji razgovora nekoliko minuta prije Kašogijevog ulaska. Jedan muškarac je upitao je li "žrtvena životinja" stigla, navodi se u izvještaju Kalmard, koja je nadgledala UN-ovu istragu o ubistvu. 

Turske provladine novine "Daily Sabah" objavile su nove informacije i Kašogijeve posljednje riječi.  

 - Nemojte mi prekrivati usta. Imam astmu, ugušit ćete me - navodno je rekao.  

Većina tog transkripta također je u izvještaju Kalmard, koja je u junu optužila Saudijsku Arabiju za smaknuće sa predomišljajem.

Kako je kazala, istinska pravda za Džamala zahtijevat će i zaslužuje strpljenje i vrijeme.

- Vrlo je rano u istrazi postalo očito da potragu za pravdom ne možemo prepustiti saudijskom pravosuđu, koje je toliko ranjivo na političko uplitanje i daleko je od osnovnih načela vladavine prava - kazala je ona.

Organizirano tajno suđenje

Rijad je organizirao tajno suđenje osumnjičenima i otkrio malo informacija o sudskom postupku. Zahtjev Ankare da im se sudi u Turskoj je odbačen.

Aktaj je rekao da je jedina turska opcija bila podijeliti sve dokaze o Kašogijevom ubistvu s ostatkom svijeta.

 - Nekad se čini da pravda za Džamala Kašogija visi na niti, finoj i dragocjenoj niti ljubavi i poštovanja, koja je inspirirala mnoge, na niti vrijednosti koje su njega nadahnule na pisanje i potaknule da ustane protiv režima, niti zbog koje je izgubio život. To je osnovna nit tkanja demokratske revolucije - rekla je Kalmard.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.