GLOBUS

Ovo može samo u Peruu: Predsjednik došao da raspusti parlament, oni ga smijenili

Kongres imenovao potpredsjednicu Mercedes Araoz privremenom šeficom države

Martin Vizkara. AFP

Sl. M. / Avaz.ba

1.10.2019

Predsjednik Perua Martin Vizkara (Vizcarra) raspustio je jučer Kongres kako bi se okončala jednogodišnja borba s desničarima oko njegove kampanje protiv korupcije. Međutim, pobunjeni zastupnici odbili su otići te su izglasali privremenu suspenziju predsjednika.  

- Peruanski narode, učinili smo sve što možemo - rekao je Vizkara, dok drugom svjetskom proizvođaču bakra i jednoj od najčvršćih ekonomija u regionu prijeti najgora politička kriza u posljednje dvije decenije. 

On je obećao raspisivanje prijevremenih izbora kako bi građanima dao mogućnost izbora između dvije strane u sukobu za koji kaže da je otežao njegov pokušaj da stane na kraj korupciji u vladajućoj klasi. 


Kongres Perua. AFP

Parlament kojim dominiraju prstalice bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija imenovao je potpredsjednicu Mercedes Araoz privremenom šeficom države, koja bi trebala zamijeniti Vizkaru.

Araoz je odmah položila zakletvu pred parlamentom, a najavljeno je da će u petak zastupnici formalno izglasati tekst kojim će Vizkara definitivno biti lišen svoje funkcije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.