GLOBUS Borba s desničarima oko kampanje protiv korupcije

Ovo može samo u Peruu: Predsjednik došao da raspusti parlament, oni ga smijenili

Kongres imenovao potpredsjednicu Mercedes Araoz privremenom šeficom države

Sl. M. / Avaz.ba

Martin Vizkara

Foto: AFP


Predsjednik Perua Martin Vizkara (Vizcarra) raspustio je jučer Kongres kako bi se okončala jednogodišnja borba s desničarima oko njegove kampanje protiv korupcije. Međutim, pobunjeni zastupnici odbili su otići te su izglasali privremenu suspenziju predsjednika.  

- Peruanski narode, učinili smo sve što možemo - rekao je Vizkara, dok drugom svjetskom proizvođaču bakra i jednoj od najčvršćih ekonomija u regionu prijeti najgora politička kriza u posljednje dvije decenije. 

On je obećao raspisivanje prijevremenih izbora kako bi građanima dao mogućnost izbora između dvije strane u sukobu za koji kaže da je otežao njegov pokušaj da stane na kraj korupciji u vladajućoj klasi. 

  • Kongres Perua

    Kongres Perua

    Foto: AFP


Parlament kojim dominiraju prstalice bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija imenovao je potpredsjednicu Mercedes Araoz privremenom šeficom države, koja bi trebala zamijeniti Vizkaru.

Araoz je odmah položila zakletvu pred parlamentom, a najavljeno je da će u petak zastupnici formalno izglasati tekst kojim će Vizkara definitivno biti lišen svoje funkcije.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na