PROTESTI

Demonstranti u Hong Kongu se sukobili sa policijom na Dan Kine

Bačeno nekoliko suzavaca

Sukobi u Hong Kongu. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

1.10.2019

Suzavci su bačeni na nekoliko lokacija širom Hong Konga kad su demonstranti jutros izašli na ulice na nenajavljenim skupovima.

Prošle sedmice se predviđalo da bi se sukobi mogli dogoditi danas, na Dan Kine, odnosno na 70. godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine.

Hiljade ljudi pridružile su se glavnom maršu u Kozvej zaljevu i krenule prema sjedištu vlade u Admiraltiju uprkos tome što policija nije odobrila ova okupljanja, a tenzije su eskalirale u stambenom naselju Vong Taj Sin, gdje je policija bacila nekoliko suzavaca kako bi rastjerala demonstrante ispred poznatog taoističkog hrama.

Manji nenajavljeni protesti održani su, također, u okruzima Van Čai, Ša Tin i Cuen Van i ispred britanskog konzulata u Hong Kongu. Suzavac je bačen u okrugu Cuen Van kad su maskirani demonstranti koristili kišobrane i palice kako bi fizički nasrtali na policijske službenike nakon što su oni izvršili niz hapšenja. 

Policajci su se povukli u obližnju gradsku vijećnicu nakon što su zasuti signalnim raketama. Oko 16 sati prema lokalnom vremenu, osoblje i zakonodavci unutar zgrade Zakonodavnog vijeća morali su odmah evakuirati kompleks pod sigurnim okolnostima.

Korozivna tečnost bačena je na policajce u Tuen Munu, povrijedivši novinare i policajce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.