SUKOBI

Haos u Hong Kongu, policija na demonstrante puca pravim mecima, oni se brane kišobranima

Sukobi traju čitav dan

Sukobi u Hong Kongu: Jedna osoba upucana. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

1.10.2019

U Hong Kongu danas je opći haos, jedan demonstrant je upucan, a drugog je udario automobil. 

Protesti prodemokratskih demonstranata eskalirali su u najnasilnije sukobe do sada. Policija koristi suzavce i vatreno oružje, dok se demonstranti brane kišobranima. Policija je saopćila da je jedna osoba upucana u prsa. 

- Jedan policajac u okrugu Cuen Van je pucao iz vatrenog oružja nakon što je napadnut, a demonstrant koji ga je napao, upucan je u predjelu prsa - saopćila je policija u Hong Kongu. 

Ranjenom demonstrantu pružena je prva pomoć prije nego što je hitna pomoć stigla na mjesto događaja i odvela ga u bolnicu. 

Iz bolnice su javili da je 15 ljudi povrijeđeno tokom današnjih sukoba, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju primljena u bolnicu "Princess Margaret". Kako je nezvanično saopćeno, upucani demonstrant učenik je srednje škole, što pokazuje da je maloljetnik. Policija je koristila suzavce kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili u Tuen Munu na tramvajskim šinama. Sada se povlače nakon što su im se policajci približili iz dva pravca. U okrugu Šatin, demonstranti su zapalili predmete na magistralnoj cesti i bacali Molotovljeve koktele, dok je policija uzvraćala suzavcima. 

Jednog od demonstranata okupljenih u Šatinu je udario automobil. Nije u kritičnom stanju i bio je nakon udarca pri svijesti te je odveden u bolnicu. Kako su rekli očevici, udario ga je privatni automobil sive boje. 

Haos i dalje traje, demonstranti koriste kišobrane i bacaju Molotovljeve koktele u ulicama na Kozvej Beju, dok se, s druge strane, približavaju policijski kamioni s vodenim topovima. Kako se navodi, do sada je u Hong Kongu uhapšeno najmanje trideset demonstranata. 

Radio-televizija Hong Kong povukla je sve reportere s terena nakon što je jednog od novinara signalna raketa pogodila u glavu. Zadobio je ranu iznad desnog oka i pružena mu je prva pomoć na mjestu događaja, nakon čega je odvezen u bolnicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.