IZVJEŠTAJI

Posljednje ankete pokazuju: Trampov opoziv podržava 45 posto Amerikanaca

Četrdeset i jedan posto ispitanih smatra da Tramp ne bi trebao da bude opozvan, dok 15 posto "ne zna"

Tramp: Pokrenuta istraga za opoziv. Agencije

Avaz.ba / Hina

1.10.2019

Broj Amerikanaca koji vjeruju da treba opozvati predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) porastao je za osam postotnih bodova prošle sedmice, pošto je otkrivena "ukrajinska afera", pokazuju rezultati ankete Ipsos.

Rezultati ankete sprovedene od 26. do 30. septembra pokazuju da 45 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da Tramp "treba da bude opozvan", u odnosu na 37 posto u sličnoj anketi sprovedenoj sedmicu ranije, prije nego su iznesene optužbe na račun predsjednika za vršenja pritiska na Ukrajinu u pokušaju klevete njegovog mogućeg demokratskog protivnika na izborima, Džoa Bajdena (Joe Biden).

Četrdeset i jedan posto ispitanih smatra da Tramp ne bi trebao da bude opozvan, dok 15 posto "ne zna".

Trampov opoziv podržava 74 posto demokrata, što je povećanje od osam postotnih bodova i 13 posto republikanaca, tri postotna boda više nego u ranijoj anketi, prenosi agencija Hina.

Nema promjene među nezavisnima, njih 37 posto podržava opoziv.  Anketom je ispitano 2.234 Amerikanaca. 

Da Tramp nastoji da okleveta Bajdena uoči kampanje za predsjedničke izbore 2020. smatra 43 posto ispitanika, četiri postotna boda više nego ranije.

Bilo koji izabrani zvaničnik "trebao bi da se izbaci iz kancelarije" ako sarađuje sa stranom vladom u napadu na političkog protivnika, smatra 66 posto Amerikanaca.

Američka javnost je izuzetno usredređena na pitanje opoziva nakon pritužbe zviždača o telefonskom razgovoru između Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u julu.

Zastupnički dom je prošle sedmice pokrenuo istragu za opoziv Trampa nakon što je izvještaj zviždača podstakao sumnje da je Trump pokušao da utiče na Zelenskog nudeći mu gotovo 400 miliona dolara vojne pomoći u zamjenu za političku uslugu odnosno pokretanje istrage o Džou Bajdenu, bivšem potpredsjedniku i favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.