AUSTRIJA

Sebastian Kurz bi mogao sarađivati sa partijom Zelenih

Dvije stranke bi imale mogućnost stvoriti trajnu većinu

Sebastian Kurz: Moguća saradnja sa partijom Zelenih. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

1.10.2019

Nedavno održani parlamentarni izbori u Austriji bi mogli pokazati novi pravac evropske politike, odnosno saradnju desnog centra i partije Zelenih. 

Sebastijan Kurz (Sebastian) je apsolutni pobjednik izbora održanih u nedelju, ali je ta pobjeda i pokazatelj mogućih novih političkih struja.  Mladi kancelar je prije dvije godino osvojio tijesnu pobjedu za Narodnu stranku (OVP) tako što je "skenuo udesno" i prisvojio antimigrantsku retoriku nacionalista iz Slobodarske stranke (FPO). Nakon toga je sa njima sagradio koaliciju koja je značajno smanjila broj zahtjeva za azil u Austriji. 

Posljedice toga su se osjetile i u Njemačkoj, gdje su dijelovi desnog centra smatrali da Kurz treba poslužiti kao primjer Angeli Merkel. Od tada su svi pretendenti na njenu funkciju "desniji" od nje. Onda je, početkom ove godine, Kurz promjenio pravac. Njegov koalicioni partner Hajc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) podnio je ostavku nakon afere "Ibica", incident u kome je lider FPO-a uhvaćen kako bogatoj Ruskinji nudi usluge u zamjenu za ilegalno finansiranje, koji je pokazao da ni krajnja desnica nije otporna na skandale. 

Umjesto da održi vlast u koaliciji bez Štrahea, Kurz je odlučio raspustiti vladu i raspisati nove izbore. Njegova odlučna strategija se isplatila. OVP je osvojio 38 posto glasova, dok su FPO i socijaldemokrate lijevog centra pretrpili poraz. Kurz je privukao više birača koji su okrenuli leđa FPO-u nego iz bilo koje druge stranke, ali i dalje mora naći partiju sa dovoljno podrške za formiranje koalicione vlade. Udruživanje sa Zelenima, koji su doživjeli historijski napredak, se čini najbezbolnijom opcijom. 

Kurc može iskoristiti klimatske ratnike bez pravljenja kompromisa za njihove radikalne zahtjeve. Austrijski ministri su relativno nezavisni u svojim domenima, pa Kurz može pružiti Zelenima neke funkcije u kabinetu, bez da bude odgovoran za ono što rade. To bi pokazalo ostatku Evrope, a prvenstveno Njemačkoj, da saradnja desnog centra i ekologa može funkcionisati. Finansijska ozbiljnost konzervativaca može izbalansirati agilnost Zelenih da spase planetu, piše Bloomberg. 

Ako ove dvije stranke nauče sarađivati i praviti kompromise, mogu stvoriti trajnu većinu, što bi bilo dostignuće koje bi Njemačka bez sumnje pokušala kopirati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.