SVIJET

Ukrajina prihvatila održavanje izbora u separatističkim područjima

Izbori će biti održani samo kada Ukrajina bude ponovo kontrolirala sve svoje granice s Rusijom

Volodimir Zelenski. Agencije

I. K. / Avaz.ba

2.10.2019

Ukrajina je potpisala dugo najavljivani sporazum s ukrajinskim separatistima, Rusijom i evropskim posmatračima o privremenom zakonu o izborima u istočnim dijelovima zemlje, koji su pod kontrolom proruskih separatista. 

Sporazum je potpisan u Minsku, prijestonici Bjelorusije. 

Potpisivanje je ocijenjeno kao veliki korak novog ukrajinskog rukovodstva ka rješavanju konflikta u istočnoj Ukrajini, u kojem je ubijeno više od 13.000 ljudi i zbog kojeg se iselilo više od milion osoba, prenose svjetske agencije. 

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je kako se Ukrajina složila s održavanjem lokalnih izbora na istoku zemlje, koji je od aprila 2014. godine pod kontrolom separatista, koje podržava Rusija.

Precizirao je da su neutemeljena strahovanja od prevelikih ustupaka separatistima, ukazavši na to da će izbori biti održani samo kada Ukrajina bude ponovo kontrolirala sve svoje granice s Rusijom. 

- Tamo neće biti bilo kakvih izbora ako su trupe još tamo - rekao je on. 

Zelenski je insistirao na tome da će izbori biti održani u skladu s ukrajinskim zakonom, što znači da bi svim kandidatima i političkim strankama trebalo dozvoliti da se kandidiraju. 

Potpisivanje sporazuma o izborima na istoku Ukrajine vidi se kao uklanjanje posljednje prepreke za očekivani susret Zelenskog, predsjednika Rusije Vladimira Putina i lidera Francuske i Njemačke, kao posrednika u mirovnim pregovorima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.