LIMA

Politička kriza u Peruu: Potpredsjednica podnijela ostavku

Kongres prethodno raspušten

Mersedes Araoz: Podnijela ostavku nakon odustajanja od pozicije privremenog predsjednika. Arhiva

A. P. / Avaz.ba

2.10.2019

Peru je ove sedmice dublje upao u politički haos s obzirom na to da je potpredsjednica Mersedes Araoz (Mercedes) podnijela ostavku nakon što je odustala od pozicije privremenog predsjednika. 

Ostavku je najavila u utorak, rekavši da je ustavni poredak "prekršen". Njena ostavka dolazi usred produbljivanja političkih nemira koji su započeli u ponedjeljak, kad je predsjednik Martin Vizkara (Vizcarra) raspustio Kongres i naredio vanredne izbore, koji će se održati 26. januara 2020. godine.

U znak odmazde, opozicioni zastupnici, koji kontroliraju Kongres, izglasali su suspendiranje Martina Vizkare na 12 mjeseci, a zatim su imenovali Mersedes Araoz na čelo države, što je ona u početku i prihvatila, navevši da joj je ta odluka bila "jedna od najtežih" u životu.

Vizkara, koji je preuzeo predsjedništvo 2018. godine nakon ostavke Pedra Pabla Kučinjskog (Kuczynski), raspustio je Kongres nakon što opozicija nije podržala njegove reforme usmjerene ka iskorjenjivanju korupcije, koja je sputavala političku elitu ove zemlje u posljednjih nekoliko godina. Raspuštanje Kongresa pokrenulo je i opće izbore, još jedan cilj koji se Vizkara nadao postići usred odstupanja opozicionih zastupnika.

- Ova izuzetna mjera omogućit će građanima da se napokon izraze i definiraju budućnost naše zemlje, na biračkim mjestima i svojim učestvovanjem - rekao je Vizkara u ponedjeljak.

Dok su na ulicama prijestonice Lime pozivi na izbore naišli na podršku građana, opozicioni zastupnici su nazvali Vizkarin potez raspuštanja Kongresa „diktatorskim“.

U međuvremenu, šefovi različitih ogranaka sigurnosnih snaga Perua izrazili su podršku Vizkari, a predsjednikov ured je putem Twittera proslijedio sliku na kojoj su suspendirani predsjednik, generalni zapovjednici vojske, mornarice, zračnih snaga i policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.