DALAS

Bivša policajka koja je greškom ubila komšiju, osuđena na deset godina zatvora

Brat ubijenog joj oprostio

Amber Gajger: Ušla u pogrešan stan i upucala nedužnog Botema Džina. Arhiva

A. P. / Avaz.ba

3.10.2019

Bivša policajka iz Dalasa Amber Gajger (Guyger) osuđena je u srijedu na 10 godina zatvora zbog kobne pucnjave na nenaoružanog muškarca u njegovom stanu prošle godine. 

Kazna je bila manja od polovine predložene od 28 godina, koju su tužioci predložili za Gajger nakon što je osuđena zbog pucanja i ubistva 26-godišnjeg Botema Džina (Botham Jean) 6. septembra 2018. godine u njegovom stanu nakon što je rekla da je greškom ušla u njegov stan, misleći da je njen, i upucala ga misleći da je provalnik.

- U 37 godina karijere vidio sam mnoštvo slučajeva i odavno sam prestao pokušavati pogoditi šta će porota odlučiti. Nviknuo sam prihvatati njihove presude - rekao je okružni tužilac Džon Kreuzo (John Creuzot), dodavši da je očekivao dužu kaznu.  

Nakon izricanja presude, Botemov brat Brandt Džin zagrlio je Amber Gajger i oprostio joj, rekavši da ne želi da ona ide u zatvor.

- Mislim da bi predavanje svog života Kristu bilo najbolje što bi Botem želio za tebe. Volim te kao osobu i ne želim da ti se bilo šta loše dogodi – rekao je.

Botemova majka Alison Džin rekla je da je suđenje izloženo korupciji u policijskoj upravi u Dalasu, navevši kako je skriveno mnogo prljavog veša te dodavši da vjeruje da je Gajger ili loše naučena ili je neprimjereno primijenila obuku.

- To se više nikad ne bi smjelo ponoviti. Da je Amber Gajger bila obučena da ne puca u srce, moj sin bi danas stajao ovdje – rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.