LONDON Britanski ministar za Brexit rekao da je Velika Britanija spremna pregovarati

Stiven Barklej: Brisel treba pokazati kreativnost i fleksibilnost

Boris Džonson jučer uputio posljednji prijedlog Evropskoj uniji

Piše: Srna

Stiven Barklej: Sada je na Evropskoj uniji da odgovori

Foto: Arhiv


Britanski ministar za Brexit Stiven Barklej (Stephen Barclay) rekao je da je Velika Brtanija spremna pregovarati o detaljima svoje nove ponude Evropskoj uniji o Brexitu, ali je sada na evropskom bloku da bude kreativan i fleksibilan da bi se izbjeglo neuređeno istupanje Londona 31. oktobra. 

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uputio je jučer posljednji prijedlog o Brexitu i ponudio mogući komopromis kada je riječ o granici s Irskom. Njegove ideje dočekane su s umjerenim optimizmom u Evropskoj uniji, ali dvije strane još nemaju dogovor.  

- Sada je na Evropskoj uniji da odgovori i pokaže da može biti kreativna i fleksibilna - rekao je Barklej i dodao da su Britanci spremni pregovarati o detaljima.  

Džonson je predložio da se na irskom otoku uspostavi regulatorna zona za svu robu umjesto takozvanog "backstop" aranžmana, za koji kaže da mu je neprihvatljiv. On je predložio i da institucije Sjeverne Irske dobiju ovlaštenje da poštuju regulatornu zonu ili da istupe iz nje. 

Na pitanje ima li dovoljno vremena da se postigne dogovor o Brexitu, Barklej je rekao da London ne želi produženje roka i da vjeruje da vremena ima dovoljno. Pomoćnik u irskom ministarstvu finansija Patrik O'Donovan (Patrick O'Donovan) rekao je da Džonsonov prijedlog nije osnova za sporazum, nego osnova za diskusiju. 

- Postoje neke stvari koje pozdravljamo, ali i neke s kojima imamo problem, konkretn - to je mogućnost carinskih provjera - rekao je O'Donovan.  

"Backstop" aranžmanom predviđeno je da granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostane otvorena kao danas, ako se to pitanje ne može riješiti trgovinskim sporazumom ili tehnološkim rješenjima. Džonson kaže da je to antidemokratsko rješenje i da bi moglo zarobiti Britaniju u carinskoj uniji s evropskim blokom. 

On insistira da cijela Britanija treba napustiti carinsku uniju Evropske unije, a to podrazumijeva uvođenje carinskih kontrola.  Britanski premijer predložio je da se provjere ne vrše na granici i da se te procedure pojednostave, a da najamnji trgovci budu izuzeti iz carinskih procedura. Prema njegovom planu, fizičke provjere vršile bi se na maloj količini robe i uglavnom u objektima samih trgovaca. Ostale carinske procedure mogle bi se  vršiti "bilo gdje u Irskoj i Sjevernoj Irskoj". 

NA VRH

Komentari