RAT SE NASTAVLJA

Tramp pozvao Kinu da istraži Bajdena

Donald Tramp. Agencije

Fena

3.10.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) danas je izjavio da bi Kina, kao i Ukrajina, trebala istražiti njegovog vodećeg suparnika iz Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, Džoa Bajdena (Joe Biden). 

Tramp, koji se suočava s procesom opoziva zbog navoda da je vršio pritisak na Ukrajinu da se miješa u američke izbore napadajući svog protivnika, izjavio je novinarima da će on "sigurno" zatražiti od Kine da učini isto.

- To je sasvim sigurno nešto o čemu treba početi razmišljati - izjavio je Tramp upitan da li će Kina pokrenuti vlastitu istragu.

Tramp je, također, ponovio svoj raniji, žestoko kontroverzni, zahtjev da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski istraži vodećeg demokratskog predsjedničkog kandidata Bajdena i njegovog sina Hantera.

- Ako budu iskreni u svojim namjerama, oni će pokrenuti veliku istragu protiv Bajdena. To je prost odgovor. Oni bi trebali istražiti Bajdena - izjavio je on u Bijeloj kući.

- Isto tako, Kina bi trebala pokrenuti istragu o Bajdenu, jer je ono što se dešavalo u Kini upravo podjednako loše kao i ono što se dešavalo u Ukrajini - izjavio je američki predsjednik.

Kako je naveo Tramp, Bajdeni su bili umiješani u korupcijske aktivnosti radi postizanja ugovora i u Ukrajini i u Kini. Optužbe protiv njih, ipak, nikad nisu podignute i izgleda da ima malo dokaza koji bi potkrijepili Trampove navode.

Nelegalno je tražiti stranu pomoć u američkim izborima, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.