AMERIČKI PREDSJEDNIK Putin ga pohvalio

Tramp najavio nastavak razgovora sa Sjevernom Korejom

Pregovori bi trebali biti uskoro nastavljeni u Švedskoj

Avaz.ba / Antenam.net
03.10.2019 20:58

Tramp: Oni žele razgovarati, a mi ćemo uskoro razgovarati s njima

Foto: Agencije

Razgovori Vašingtona i Pjongjanga bit će nastavljeni uprkos posljednjem sjevernokorejskom testiranju balističke rakete, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- Oni žele razgovarati, a mi ćemo uskoro razgovarati s njima - rekao je Tramp u Bijeloj kući.

Pregovori bi trebali biti uskoro nastavljeni u Švedskoj. Sjeverna Koreja saopćila je danas da je proba novog balističkog projektila koji se lansira s podmornice bila uspješna. 

Jučerašnja proba bila je prva proba te vrste rakete u Sjevernoj Koreji poslije tri godine, i odigrala se uoči nastavka nuklearnih pregovora sa SAD.  Agencija KCNA navela je da proba rakete "pukguksong-3" predstavlja "novu fazu obuzdavanja vanjskih prijetnji" Sjevernoj Koreji. 

Dodala je da je projektil lansiran vertikalno i da proba nije negativno utjecala na sigurnost susjednih zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je danas Trampovu odluku da pregovara sa Sjevernom Korejom, rekavši da je to historijski korak.

- Mnogo decenija američki predsjednici ignoriraju Sjevernu Koreju. Čim su SAD odlučile uspostaviti direktan dijalog sa Sjevernom Korejom, bez preliminarnih formalnosti i uvjeta, bez uobičajene i prilično oštre retorike, uključujući uvrede, ima nade za mirno rješenje. Naravno, znamo da postoji mnogo neriješenih problema i mnogo toga još treba učiniti. Ali, moramo odati priznanje Trampu za nekonvencionalne korake - rekao je Putin.

Komentari

NA VRH