BRISEL

Lideri EU: Vrijeme je za pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Žan-Klod Junker. AFP

Fena

3.10.2019

Lideri EU objavili su da je vrijeme za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Zajedničko saopćenje objavili su odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) i njegova nasljednica na toj funkciji Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) te predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Analitičari navode da zajedničko saopćenje predstavlja najsnažniju podršku za kandidaturu za članstvo za ove dvije zapadnobalkanske države, ali i da sve članice EU neće biti saglasne.

Francuska i Holandija su protiv proširenja sve dok se ne riješe problemi s korupcijom ili vladavinom zakona u postojećim članicama, poput Rumunije.

Lideri EU u saopćenju podsjećaju da su se članice prije više od godinu dana saglasile u principu da treba početi pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da je obećano da će ovog mjeseca biti donesena zvanična odluka.

- Ako EU donese odluku da počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, bit će to proba za sposobnost Unije da ispuni svoja obećanja i da gleda u budućnost - navodi se u saopćenju.

Dalje se napominje da su Sjeverna Makedonija i Albanija "uradile šta se od njih tražilo".

Sjeverna Makedonija promijenila je ime kako bi bio riješen spor s Grčkom.

Lideri EU upozorili su da, ako i počnu pristupni pregovori, nema garancije da će biti uspješne te da će biti neophodno provesti dodatne reforme, jer se "članstvo ne dešava preko noći".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.