SVIJET

Tramp imenuje specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova

Grenel se krajem decembra prošle godine u Berlinu sastao sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem

Ričard Grenel. Agencije

E. Ma. / Avaz.ba

4.10.2019

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) planira da imenuje Ričarda Grenela (Richard Grenell), aktuelnog američkog ambasadora u Njemačkoj, za specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova, saopćeno je iz Bijele kuće.

Ovo imenovanje mora potvrditi Senat, a planirano je da bi Grenel trebao uporedo obavljati obje funkcije. 

Ričard Grenel je ambasador SAD u Njemačkoj od 8. maja 2018. Vanjskopolitički autor i komentator, Grenel je 2010. osnovao konsultantsku firmu "Capitol Media Partners". Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou. 

Grenel je bio i portparol SAD u Ujedinjenim narodima s najdužim stažom, služeći za vrijeme četiri američka ambasadora. Diplomirao je na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard, navodi se u saopćenju Bijele kuće.  

Prema pisanju "Washington Posta", Grenel se krajem decembra prošle godine u Berlinu sastao sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. "Post" u tom članku Grenela naziva Trampovim "čovjekom od povjerenja", a Tači je upravo njemu tada, navodno, obećao povlačenje odluke o tarifama na srbijansku robu. 

Predsjedništvo Kosova nije zvanično najavilo sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, pozvao, navodno, na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i direktne pregovore između dvije zemlje. Izrazio je, također, zabrinutost zbog gej prava na Kosovu.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana nakon što je predsjednik Tramp uputio pisma Tačiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su SAD spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".  

Grenelov rad na mjestu ambasadora u Njemačkoj smatra se kontroverznim. Čim je došao u Berlin, našao se na udaru kritika zbog komentara da bi njemačke kompanije trebale da prestanu da posluju s Iranom nakon što je Tramp povukao SAD iz Međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. Izjavio je i da želi da "osnaži" evropsku desnicu, poslije čega su ga kritizirali političari iz njemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a njemačka vlada najavila je da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

Grenel je 2012. postao vanjskopolitički portparol u kampanji tada republikanskog predsjedničkog kandidata Mita Romnija, ali je otpušten samo nekoliko sedmica kasnije. Kako su prenosili mediji, postojala je tenzija u vezi s tačnom ulogom koju je trebalo da obavlja u kampanji, a otpuštanju su doprinijeli njegovi nepromišljeni tvitovi s uvredljivim komentarima ponekad na račun istaknutih žena u javnom životu. Neki mediji, međutim, smatraju da je otpušten zbog pritiska konzervativnih republikanaca, koji su se protivili Grenelu zato što je otvoreno gej političar.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.