BREXIT

Evropska unija otvorena za pregovore, ali nije uvjerena u plan Borisa Džonsona

Granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostaje centralno pitanje

Donald Task: Izrazio sumnju u plan Borisa Džonsona. Arhiva

Avaz.ba / BBC

4.10.2019

Evropska unija je "otvorena, ali nije uvjerena" u nove prijedloge premijera Velike Britanije Borisa Džonsona (Johnson) o sporazumu o Brexitu s Evropskom unijom, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Task (Tusk). 

Task je bio među nekoliko vodećih EU glasova koji su izrazili sumnju u plan Borisa Džonsona o povlačenju iz Evropske unije uz sporazum. Planom bi se Sjeverna Irska zadržala na jedinstvenom tržištu Evropske unije za robu, ali bi napustila carinsku uniju. Ali, ono što se događa s granicom između Sjeverne Irske i Republike Irske ostaje centralno ključno pitanje. Irski premijer Leo Varadkar rekao je da su novi planovi o sporazumu o izlasku iz Evropske unije dobrodošli, ali da "manjkaju u mnogim aspektima". 

Komentar Varadkara stiže u vrijeme kad evropski savjetnik premijera Borisa Džonsona (Johnson) Dejvid Frost (David) treba održati još jedan krug razgovora u Briselu, u nastojanju da razbije zastoj Brexita. Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Mišel Barnije (Michel Barnier) rekao je evropskim diplomatima da još ima mnogo pitanja u vezi s britanskim prijedlogom o pomjeranju iz zastoja. 

Vlada Velike Britanije rekla je da je cilj postizanje konačnog sporazuma na samitu Evropske unije 17. oktobra. Džonson je više puta govorio kako neće tražiti odgodu Brexita, opisujući zakon o odgodi kao „zakon o predaji“. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.