LONDON Uputit će pismo Evropskoj uniji

Džonson će ipak tražiti odgodu Brexita ako ne postignu sporazum do 19. oktobra

Protivnici smatraju da će tražiti neku pravnu rutu bijega

Fena
04.10.2019 15:14

Boris Džonson

Foto: Agencije

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uputit će Evropskoj uniji pismo sa zahtjevom za odgodu Brexita ako do 19. oktobra ne bude postignut dogovor o izlasku iz EU, navodi se u vladinim dokumentima koji su predati škotskom sudu, javlja BBC. 

Prošli mjesec, opozicioni zastupnici i buntovnici iz Džonsonove Konzervativne stranke usvojili su "Bennov zakon" zahtijevajući da odgodi odlazak Britanije iz EU ako u sljedeće dvije sedmice ne pristane na sporazum o povlačenju.

Džonson je obećao da će se pridržavati tog zakona koji je nazvao "činom predaje", ali se, također, založio da neće tražiti odgađanja i da će Britanija 31. oktobra napustiti EU, ne uspijevajući objasniti očitu kontradikciju u svojim izjavama.

Protivnici smatraju da će tražiti neku pravnu rutu bijega ili će pokušati izvršiti pritisak na EU da odbija pristati na zahtjev za proširenje.

Borci protiv Brexita započeli su u petak pravne postupke u škotskim sudovima kako bi mu naredili da se pridržava "Bennovog zakona" ili da sudije u njegovo ime pišu EU tražeći odgodu.

Pravni izazov, također, kaže da, ako se Džonson ne pridržava zakona, sudovi bi mogli izreći kazne, "uključujući novčanu i zatvorsku".

Komentari

NA VRH