SVIJET

Mesna industrija tužila Kaliforniju jer previše štiti prava životinja

Blokiranje provođenja mjera

Kalifornija: Spor oko prava životinja. 123rf

Index.hr. / Avaz.ba

4.10.2019

Najveća američka grupacija prerađivača mesa tužila je danas saveznu državu Kaliforniju kako bi blokirala provođenje mjera koje zahtijevaju od poljoprivrednika da osiguraju više prostora za životinje koje se uzgajaju za hranu, javlja "Reuters".

Grupacija "North American Meat Institute", čiji je član i "Walmart", izjavila je kako će provođenje Prijedloga 12 naštetiti i proizvođačima i potrošačima, povećavajući njihove troškove. Također je navela da je mjera, koju je prošle sedmice izglasalo 63% glasača, "prekoračenje" kojim se krši klauzula o trgovini Sjedinjenih Država.   

- Prijedlog 12 šteti porodicama zbog nametanja viših cijena svinjetine, teletine i jaja te nepravedno kažnjava uzgajivače stoke izvan Kalifornije prisiljavajući ih da potroše veliku svotu novaca kako bi pristupili kalifornijskom tržištu -  izjavila je Džuli Ana Pots (Julie Anna Potts), predsjednica grupacije "North American Meat Institute".

Prijedlog 12, odnosno Zakon o sprječavanju okrutnosti prema domaćim životinjama, postavlja određene minimalne uvjete za veličinu prostora u kojima se drži telad, svinje i kokoši nesilice te brani prodaju teletine, svinjetine ili jaja onih životinja koje su bile zatvorene u premalim prostorima. 

Prema tom zakonu, telad do 2020. godine moraju imati osigurana 4 kvadratna metra prostora, svinje do 2022. godine 2 metra kvadratna, a kokoši do 2020. osigurana 0.009 kvadratnih metara prostora s time da se od 2022. ne smiju držati u kavezima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.