SAD

Reuters: Iranski hakeri napali Trampovu kampanju

Pokušali ukrasti podatke s 241 računa

Glasnogovornica kompanije odbila je identificirati ciljane račune navodeći privatnost korisnika. Agencije

Avaz.ba / Index.hr

4.10.2019

"Microsoft" je danas saopćio da su hakeri povezani s iranskom vladom pokušali napasti američku predsjedničku kampanju, vladine dužnosnike, neke medije i istaknute Irance iz inozemstva. Tvrdi da su pokušali ukrasti podatke s 241 računa. Uspjeli su ući u samo četiri, i to one koji nisu bili povezani s predsjedničkom kampanjom i sadašnjim ili bivšim američkim dužnosnicima, prenosi Reuters.

Glasnogovornica kompanije odbila je identificirati ciljane račune navodeći privatnost korisnika. 

Ovo saopćenje najnovija je potvrda da strane vlade traže načine kako potencijalno narušiti predsjedničke izbore 2020. godine.

"Microsoft" je objavio kako je u 30-dnevnom periodu tijekom kolovoza i rujna ove godine grupa naziva “Phosphorous” 2700 puta pokušala identificirati račune e-pošte koji pripadaju određenim korisnicima, a zatim je napala 241 e-mail račun. 

- Uspjeli su kompromitirati četiri računa, no oni nisu bili povezani s američkom predsjedničkom kampanjom ni sadašnjim ili bivšim američkim dužnosnicima - navodi Microsoft.

Hakiranje, odnosno pokušaj utjecaja na izbore predstavlja veliki problem američkoj vladi još od kada je otkriveno da je Rusija pokušala utjecati na američke izbore 2016. godine kako bi pomogla tadašnjem kandidatu Trumpu da postane predsjednikom. Moskva je negirala te optužbe.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Irana rastu od svibnja 2018. kada se Trump povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom. Američki predsjednik je od tada ponovno uspostavio sankcije, vršeći time veći pritisak na iransko gospodarstvo, uključujući njegovu trgovinu naftom.

Iranska vlada za sada nije komentirala navode kompanije Microsoft.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.