OPTUŽBE

Ukrajina će ipak preispitati slučaj Bajdenovog sina

Nakon pritiska Donalda Trampa

Glavni ukrajinski tužilac Ruslan Rjabošapka. Arhiv

Avaz.ba

5.10.2019

Glavni tužilac Ukrajine Ruslan Rjabošapka najavio da će preispitati nekoliko važnih slučajeva koje su vodili njegovi prethodnici, uključujući i slučaj koji se vodio protiv vlasnika plinske kompanije u kojoj je bio zaposlen sin Džoa Bajdena (Joe Biden) Hanter (Hunter).

Demokrati u SAD pokušavaju dokazati da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zloupotrijebio službeni položaj i ucijenio Ukrajinu da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena i njegovog sina, ako želi nastavak vojne pomoći.  

Najava preispitivanja nekoliko istraga uslijedila je poslije pokretanja procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, upravo zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i uvjetovanja vojne pomoći pokretanjem istrage protiv Bajdenovog sina.  

Rjabošapkaje rekao da ima namjeru preispitati 15 slučajeva, uključujući i najpoznatiji slučaj plinske kompanije "Burisma Holdings", u čijem je upravnom odboru donedavno sjedio Bajdenov sin Hanter.  

Ukrajinski Unian navodi da se istraga vodila o navodnom pranju 30 miliona eura u kompliciranom pripajanju jedne kompanije holdingu "Burisma", u čijem je upravom odboru bio i Hanter Bajden. Među imenima koja su se spominjala tokom istrage je i Mikola Zločevski, biznismen i nekadašnji ministar ekologije.

Ukrajinske vlasti već mjesecima balansiraju između Trampa i demokrata, šaljući signale američkom predsjedniku da će ispitati slučaj, dok istovremeno poručuju demokratima da neće podleći pritisku američkog predsjednika. Upravo zbog toga, ukrajinski tužilac jasno je naglasio da u vezi s preispitivanjem ovih slučajeva nije "odgovarao na bilo kakve telefonske pozive", ali da će, ako se pokaže da je neko kršio zakone, pravovremeno reagirati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.