OPTUŽBE Glavni tužilac najavio

Ukrajina će ipak preispitati slučaj Bajdenovog sina

Nakon pritiska Donalda Trampa

Avaz.ba
05.10.2019 10:44

Glavni ukrajinski tužilac Ruslan Rjabošapka

Foto: Arhiv

Glavni tužilac Ukrajine Ruslan Rjabošapka najavio da će preispitati nekoliko važnih slučajeva koje su vodili njegovi prethodnici, uključujući i slučaj koji se vodio protiv vlasnika plinske kompanije u kojoj je bio zaposlen sin Džoa Bajdena (Joe Biden) Hanter (Hunter).

Demokrati u SAD pokušavaju dokazati da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zloupotrijebio službeni položaj i ucijenio Ukrajinu da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena i njegovog sina, ako želi nastavak vojne pomoći.  

Najava preispitivanja nekoliko istraga uslijedila je poslije pokretanja procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, upravo zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i uvjetovanja vojne pomoći pokretanjem istrage protiv Bajdenovog sina.  

Rjabošapkaje rekao da ima namjeru preispitati 15 slučajeva, uključujući i najpoznatiji slučaj plinske kompanije "Burisma Holdings", u čijem je upravnom odboru donedavno sjedio Bajdenov sin Hanter.  

Ukrajinski Unian navodi da se istraga vodila o navodnom pranju 30 miliona eura u kompliciranom pripajanju jedne kompanije holdingu "Burisma", u čijem je upravom odboru bio i Hanter Bajden. Među imenima koja su se spominjala tokom istrage je i Mikola Zločevski, biznismen i nekadašnji ministar ekologije.

Ukrajinske vlasti već mjesecima balansiraju između Trampa i demokrata, šaljući signale američkom predsjedniku da će ispitati slučaj, dok istovremeno poručuju demokratima da neće podleći pritisku američkog predsjednika. Upravo zbog toga, ukrajinski tužilac jasno je naglasio da u vezi s preispitivanjem ovih slučajeva nije "odgovarao na bilo kakve telefonske pozive", ali da će, ako se pokaže da je neko kršio zakone, pravovremeno reagirati. 

Komentari

NA VRH