ŠOKANTNO Nehuman čin

Penzioner 23 sata čekao u bolnici i na kraju umro a kamere sve snimile

Advokat njegove porodice Gabrijel Roveta izjavio je da mu, iako ne zna da li je preminuli mogao da bude spašen, bolničko osoblje zasigurno nije pružilo adekvatnu pomoć

Avaz.ba / Kurir

Šokantan slučaj u Italiji

Foto: Screenshot


Italijanski penzioner Đuzepe Ramonjino (Guiseppe Ramognino) preminuo je u bolnici u Monkalijeriju, blizu Torina, poslije 23 sata čekanja na pregled što su snimile i nadzorne kamere. 

Advokat njegove porodice Gabrijel Roveta izjavio je da mu, iako ne zna da li je preminuli mogao da bude spašen, bolničko osoblje zasigurno nije pružilo adekvatnu pomoć, prenosi Kurir.rs.

Penzioner La Lođe, koji je živio sam na staroj farmi, preminuo je u zoru 2. maja od infekcije crijeva koja se, po riječima advokata, nije mogla predvidjeti.

Posljednje sate života proveo je u čekaonici odjeljenja za hitne slučajeve, ali po riječima javnog tužioca Kira Santoriela, tek treba da se utvrdi je li medicinsko osoblje za to vrijeme bilo informirano o njegovom teškom stanju.

Roveta je suprotnog mišljenja i tvrdi da je osoblje zanemarilo Ramonjina i potcijenilo težinu njegovog slučaja. Kao dokazni materijal nudi snimke iz bolnice na kojima se jasno vidi da je penzioner u bolnicu došao 1. maja u 10 sati, nakratko napustio odjeljenje za hitne slučajeve u 13.36 i vratio se tamo 13.41.

- Nijednom se za to vrijeme nije udaljio od odjeljenja za hitne slučajeve. Nakratko je izašao i vratio se nakon pet minuta. Ovo je vrlo težak propust i tražit ćemo dalju istragu. Ne znam da li je mogao da bude spašen, ali sasvim je sigurno da nije dobio odgovarajuću medicinsku pomoć. To se nije dogodilo čak ni kada ga je jedan bolničar našao onesviještenog u toaletu - rekao je potkrijepljujući svoje tvrdnje snimcima beskućnika koji su se u tom trenutku nalazili s njim u čekaonici i koji su pokušavali da privuku pažnju ljekara.

Na snimcima se vidi da je 2. maja u 7 sati Ramonjino još bio živ. Bolničko osoblje je reagiralo tek dva sata kasnije, i to na naznaku jednog od pacijenata koji se tada zatekao u čekaonici, samo da bi ga proglasili mrtvim u 9.43.

- Pomiješali su ga sa jednim od mnogih beskućnika koji spavaju u bolnici i zbog toga nisu htjeli da mu pruže pomoć - rekao je advokat.

Više o:

Italija Torino Starac
NA VRH

Podijeli članak na