TUŽNO

Pet slonova utopilo se pokušavajući spasiti mladunče

Ni mladunče slona nije preživjelo

Avaz.ba/ Jutarnji.hr

6.10.2019

Pet slonova utopilo se u Nacionalnom parku na Tajlandu dok su, čini se, pokušavali spasiti mladunče, objavila je u nedjelju uprava parka. 

Veterinari motre zdravstveno stanje preostala dva slona koja su, također, pokušavala spasiti mladunče. Uspjeli su se sami izvući iz vode i sada su na sigurnom. Radnici Nacionalnog parka prvo su primijetili trogodišnje mladunče slona kako se utapa na slapovima Haev Naroka, dijela Nacionalnog parka Kao Jaija, koji se nalazi sjeveroistočno od Bangkoka.

Ni mladunče slona nije preživjelo, a radnici su pronašli još pet utopljenih slonova ispod slapa na kojem je prvo stradao slonić. Soraida Salvala (Salwala), osnivačica udruženja "Prijatelji azijskih slonova", koje vode prvu svjetsku bolnicu za slonove od 1993. godine, rekla je da su slonovi puni empatije i instinktivno reagiraju kada vide drugoga u nevolji.

- Slonovi se u svom krdu brinu jedni o drugima. Ako jedan slon vidi drugoga u nevolji, otići će mu pomoći. Primjerice, ako jedan od njih umre ili je povrijeđen u bolnici, moramo ga pokriti kako se drugi slonovi ne bi šokirali, to im privlači pažnju - objašnjava Soraida.  

Dva preživjela slona. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.