PROTESTI

Blokiran saobraćaj u 60 gradova širom svijeta

Stotine aktivista blokiralo je ulice središnjeg Amsterdama usprkos zabrani policije koja je najavila uhićenja

Ekološki aktivisti blokiraju ulice širom svijeta. AFP

Avaz.ba / Hina

7.10.2019

Veliki broj aktivistista protiv klimatskih promjena u 60 gradova širom svijeta blokiraju saobraćaj, banke, ministarstva i trgovačke centre kako bi upozorili na "klimatsku i ekološku katastrofu koja nam svima prijeti". Svjetske agencije prenose da je u Sydneyu policija uhitila 30 protestanata jer su odbili maknuti sa ceste glavne željezničke stanice. 

Slični, ali može se reći malo mirniji protesti održani su i Melbourneu i Brisbaneu, a tridesetak aktivista uhićeno je i u prijestolnici Novog Zelanda gdje su stotine ljudi blokirale glavne ceste, ministarstva, te čak i ušli u banku - prosvjednici su ušli u središnjicu ANZ banke kako bi joj poručili da odustane od potpore fosilnim gorivima.Hiljade protestanata već se okupilo u nedjelju navečer u Londonu i u Berlinu pred zgradom vlade. 

Organizacija je osnovana u Velikoj Britaniji, od vlade traži da proglasi "klimatsku i ekološku hitnu situaciju" i do 2025. smanji emisije štetnih plinova na nulu.

U ponedjeljak su protestanti izašli i na ulice Pariza i Amsterdama. U Francuskoj prijestolnici blokirali su ulazak u trgovački centar, "simbol kapitalizma", proglasivši tu operaciju "posljednjom okupacijom prije kraja svijeta", prenosi AFP.

Stotine aktivista blokiralo je ulice središnjeg Amsterdama usprkos zabrani policije koja je najavila uhićenja.

Svjetski mediji prenose da su prosvjedi, između ostalog, najavljeni i održavaju se i u Argentini, Španjolskoj, SAD-u, Irskoj, Indiji i Južnoafričkoj Republici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.