ŠTOKHOLM

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu su Vilijam G. Kelin, Piter Retklif i Greg Semenz

Njihova otkrića razjašnjavaju jedan od najvažnijih mehanizama prilagodbe te to otkriće predstavlja osnovu razumijevanja kako nivo kisika utječe na stanični metabolizam i fiziološku funkciju

Dobitnici Nobelove nagrade. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

7.10.2019

Oči miliona ljudi širom svijeta danas su bile uprte u Štokholm iščekujući proglašenje dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu.

Najprestižnija nagrada ove godine otišla je u ruke Vilijamu G. Kelinu (William G.Kaelin), Sir Piteru Retklifu (Peter J.Ratcliff) i Gregu Semenzau (Gregg L. Semenz). Tročlani tim nagrađen je priznanjem koje donosi i devet miliona švedskih kruna za svoje otkriće kako se ćelije adaptiraju u odnosu na dostupnost kisika.

Kisik je neophodan za pretvaranje hrane u energiju. Ta ključna uloga koju ima kisik, poznata je u nauci već stoljećima, ali ono što je desetljećima bila nepoznanica, a koju su ovogodišnji laureati riješili je kako se stanice prilagođavaju promjenama nivoa kisika.

Njihova otkrića razjašnjavaju jedan od najvažnijih mehanizama prilagodbe te to otkriće predstavlja osnovu razumijevanja kako nivo kisika utječe na stanični metabolizam i fiziološku funkciju. Njihova otkrića također su utrla put novim obećavajućim strategijama u borbi protiv anemije, raka i mnogih drugih bolesti, stoji u službenom saopćenju.

U idućim danima očekuje se proglašenje i ostalih dobitnika. U utorak je tako predviđeno proglašenje pobjednika u kategoriji fizike, u srijedu na red dolaze hemičari, a četvrtak je predviđen za književnost.

Petak bi mogao biti posebno zanimljiv jer je prema rasporedu tada na redu objava dobitnika Nobelove nagrada za mir, a među nominiranima ove godine našao se i američki predsjednik Donald Tramp (Trump). Posljednja nagrada bit će uručena u kategoriji ekonomskih nauka u sljedeći ponedjeljak. Podsjetimo, prošlogodišnji laureati u kategoriji medicine i psihologije bili su imunolozi Džejms Elison (James Allison) i Tasuku Honjo, stručnjaci u borbi protiv raka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.