VELIKA BRITANIJA

Boris Džonson u novom skandalu: Hoće li ga žene koštati karijere

Iako je Arkuri, odbijajući reći je li bila u intimnoj vezi s premijerom, negirala navode da je od njega dobivala povlastice, britanski mediji pišu o aferi

Džonson: Negira tvrdnje. AFP

Dž. B. / Avaz.ba

7.10.2019

Američka poslovna žena Dženifer Arkuri (Arcuri) danas je odbila reći je li bila u intimnoj vezi s britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) dok je bio londonski gradonačelnik, ali je kategorički negirala navode da je od njega dobivala povlastice.

"The Sunday Times" prenio je da je Arkuri primila hiljade funti javnog novca i putovala službeno dok je Džonson bio gradonačelnik Londona od 2008. do 2016. godine. Nakon tih objava vlasti Londona obratile su se nadležnoj policijskoj službi koja bi trebala utvrditi ima li elemenata za otvaranje sudske istrage. 

Arkuri i Džonson: Sarađivali dok je bio gradonačelnik Londona. Sunday Times

Nikoga se ne tiče privatni život

Za ITV mrežu Arkuri je u ponedjeljak rekla da se povezala s Džonsonom dok je bio gradonačelnik jer se zanimala za klasičnu književnost te da su razgovarali o francuskom filozofu Volteru (Voltaire). Na ponovljeno pitanje je li bila u intimnoj vezi s Džonsonom odbila je odgovoriti. 

- Kategorički, nikoga se ne tiče kakav smo privatni život imali ili nismo imali. I kategorički je mnogo važnije da mi Boris nikada nije dao povlastice, nikada od njega nisam tražila uslugu, nikada za mene nije napisao preporuke - rekla je 34-godišnja Arkuri.

"The Sunday Times" spominje ugovor iz 2013. na iznos od 10.000 funti (11.200 eura), odnosno drugi iz 2014. na 1.500 funti (1.700 eura), a taj je novac primila kompanija "Innotech" u vlasništvu Dženifer Arkuri. Navodno je dobila i 15.000 funti (17.000 eura) iz vladinog budžeta 2014. u okviru programa poticaja stranim investitorima za otvaranje kompanije u Velikoj Britaniji. Uz to je dobila i 100.000 funti ove godine, a riječ je o novcu namijenjenom britanskim kompanijama, iako je ona svoje poslovanje već bila vratila u Sjedinjene Američke Države. Ta posljednja svota sada je zamrznuta.

CNN je ovih dana objavio analizu u kojoj konstatira da je Džonson, otkako je postao britanski premijer u julu ove godine, pretrpio je političke poraze nečuvene za bilo kojeg svog prethodnika.

Njegovi najbliži saradnici nisu posebno zabrinuti za to, stoji u nastavku teksta. Vjerovali su da su takvom dojmu kumovali njegovi neuspjesi koji su, smatrali su, posljedica toga da britanski establišment ruši njegove nadljudske napore da "provede Brexit", kako glasi jedan od najdražih slogana premijera. Zatim su stvari poprimile problematičniji zaokret.

Džonsona je ugledna londonska novinarka Šarlot Edvardes (Charlotte Edwardes) optužila da je uhvatio za bedro na ručku krajem devedesetih ili početkom 2000-ih, dok je još bio urednik političkog časopisa "Spectator", a mu je bila saradnica.

Ona je također "Sunday Timesu" kazala da je Džonson stavio ruku visoko na njenu nogu i da je tako uhvatio da se od šoka naglo uspravila na stolici. U svojoj kolumni, koja se pojavila baš kad su se članovi Džonsonove Konzervativne stranke okupljali na godišnjoj konferenciji, Edvardes je nastavila da je Džonson na isti način postupio i prema ženi koja je također bila prisutna na ručku.

Službeni glasnogovornik premijera - koji se obično ograničava na politička pitanja - negirao je tvrdnje.

- Ta je tvrdnja neistinita - saopćio je.

Suočen s njenim optužbama tokom posjete jednoj tvornici, Džonson je bio jednako neprobojan.

- Ne - rekao je, odgovarajući na pitanje da li se incident dogodio.

U britanskim medijima često se navodi da je Džonson imao više od jedne izvanbračne veze, što on obično negira objašnjenjem da su to lične stvari. Ali do sada nije bilo ni riječi da se Džonson ikada nametao ženama.

Pritisnut uz zid

Edvardes: Ugledna londonska novinarka optužila ga da je uhvatio za bedro dok mu je bila saradnica. Agencije

To je ono što tvrdnju Edvardes čini toliko problematičnom za njega. Osim činjenice da nijedan britanski premijer u moderno doba nikada nije morao izdati demantirati ovakve stvari, to uništava imidž koji je Džonson pomno gradio oko sebe kao raskalašenog, ali u konačnici ipak pristojnog čovjeka. Do sada je strategija djelovala, njegov lični život njegovi pristalice su cijenile. Ali sad bi se to moglo promijeniti, navodi CNN. 

Downing Street odbio je komentirati navode CNN-a o aferi sa Arkuri , ali Džonson je u intervjuu za BBC rekao da je sve napravljeno "u potpunosti na ispravan način". Downing Street još nije pozitivno odgovorio na zahtjev CNN-a za intervju s premijerom.

Ako Džonson postane predmet službene istrage, sve bi moglo postati vrlo ozbiljno. Zloupotreba ovlasti na javnoj dužnosti ozbiljno je kazneno djelo u Velikoj Britaniji.

Jačaju i politički i pravni problemi s kojima se suočava Džonson. On je izgubio slučaj na Vrhovnom sudu prošle sedmice kada je 11 sudija jednoglasno presudilo da je njegova suspenzija parlamenta nezakonita. I uskoro bi se mogao ponovno naći pred pravosudnim tijelima, ako, ukoliko nije uspio postići dogovor s EU-om, od Brisela odbije zatražiti odgodu Brexita kako je to propisano zakonom koji su u parlamentu izglasali opozicija i dio njegove konzervativne većine.

Dojam Džonsona kao heroja Brexita koji se bori da sruši eurofile bilo je ono što je Downing Street htio. Ljudi oko njega nadaju se da će to uspjeti nastaviti i u predizbornoj kampanji za koju gotovo svi vjeruju da će uslijediti.

Ali sa sudskim problemima i s optužbama svih vrsta, Džonson djeluje poput vođe koji brzo gubi kontrolu. To bi moglo objasniti i scene u Vestminsteru prošle sedmice, kada se Džonson upustio u neke posebno gadne verbalne razmirice s opozicionim zastupnicima u parlamentu.

Problem s kojim se Džonson suočava je to da žestoko uzvraćanje ima smisla samo ako će to zastrašiti onu drugu stranu. A trenutno, bez obzira koliko on i njegovi saveznici uzvraćaju kritičarima, čini se da je Džonson taj koji je pritisnut uza zid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.