VAŠINGTON

Sjedinjene Države stavile na "crnu listu" 28 kineskih organizacija i kompanija

Među zabranjenima vladine agencije i tehnološke kompanije specijalizirane za opremu za nadzor

Nove sankcije SAD za Kinu. Ilustracija

Fena

8.10.2019

Sjedinjene Države su stavile na "crnu listu" 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Ksinjiang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

One su sada na tzv. entitetskoj listi koja im zabranjuje kupovinu proizvoda od američkih kompanija bez odobrenja Vašingtona, prenosi BBC .

Među zabranjenima su i vladine agencije i tehnološke kompanije specijalizirane za opremu za nadzor.

To nije prvi put da Vašington uvodi trgovinske zabrane kineskim kompanijama, a najpoznatiji je slučaj telekomunikacionog giganta "Huaweija", koji je na listi zbog sigurnosnih pitanja.

Kao razlog za uvođenje zabrane navodi se da su te organizacije "umiješane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe".

Humanitarne organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da Peking progoni većinom muslimanske Ujgure u "kampovima za prevaspitavanje", dok Kina navodi da je riječ o "borbi protiv ekstremizma".

Na listi je oko 19 vladinih agencija, među kojima je i Biro za javnu sigurnost provincije.

Kompanije "Hikvision", "Dahua Technology" i "Megvii Technology" su među osam komercijalnih grupa na američkoj listi, a sve su specijalizirane za tehnologiju prepoznavanja lica. "Hikvision" je jedan od najvećih proizvođača opreme za nadzor na svijetu.

Grupe za ljudska prava i UN kažu da je Kina okružila i zatvorila više od milion Ujgura i pripadnika drugih nacionalnih manjina u logore, gdje su primorani da se odreknu islama, da govore samo na mandarinskom kineskom i uče se poslušnosti komunističkoj vladi.

Kina to demantira i kaže da ti ljudi pohađaju "centre za stručno osposobljavanje" kako bi mogli da nađu posao i pomažu da se integriraju u kinesko društvo, a sve u ime sprečavanja terorizma.

Ovaj potez SAD bez sumnje će naštetiti kineskim tehnološkim ambicijama, barem u kratkom roku.

Ciljane kompanije su među najvećim u Kini u oblasti tehnološke inteligencije - industrija na kojoj Kina gleda svoju budućnost.

Ali komponente koje koriste kineske kompanije trenutno proizvode samo američke firme "Intel", "Movidius" i "Vidia".

Međutim, sve češće koraci SAD u ograničavanju američke tehnologije dostupne kineskim kompanijama potiču "China Inc" da ubrza svoju želju za samostalnošću, zaključuje BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.