SVIJET

Lavrov i Čavušolu razgovarali o Balkanu i Siriji

Šefovi diplomatija dvije zemlje usaglasili se o nastavku dijaloga radi jačanja i razvoja rusko-turske saradnje u svim područjima

Čavušolu i Lavrov. Agencije

Srna

8.10.2019

Situacija na Balkanu i u sjeveroistočnoj Siriji bile su teme telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrovog i turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušolua (Cavusoglu), saopćeno je iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da su Lavrov i Čavušolu detaljno razgovarali o pronalasku rješenja za sukobe u Siriji i da su posebnu pažnju posvetili razvoju događaja na sjeveroistoku te zemlje.

Iz Ministarstva ističu da su se šefovi diplomatija dvije zemlje usaglasili o nastavku dijaloga radi jačanja i razvoja rusko-turske saradnje u svim područjima, javio je TASS. 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je 1. oktobra da je Ankara odlučila da sama uspostavi sigurnosnu zonu istočno od Eufrata u Siriji, nakon što se ispostavilo da su razgovori sa SAD o tom pitanju beskorisni. 

On je 6. oktobra telefonom razgovarao s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump), koji je rekao da Vašington neće podržati niti učestvovati u operaciji turske vojske na sjeveru Sirije. 

Američka vojska će se povući iz područja u kojem Turska planira da započne ofanzivu.

Turski lider je jučer saopćio da je američka vojska započela povlačenje iz područja sjeveroistočne Sirije, u kojem Ankara planira  formirati sigurnosnu zonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.