BREXIT Nastavljaju se razgovori

Tusk: Boris Džonson se glupom igrom igra s budućnošću Evrope

Evropska komisija odbija govoriti o neuspjehu pregovora

I. K. / Avaz.ba
09.10.2019 08:23

Boris Džonson, Donald Tusk

Foto: Avaz

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk optužio je britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnsona) da se glupom igrom određivanja krivca za neuspjeh pregovora o Brexitu ustvari igra s budućnošću Evrope. 

Borise Džonsone, ne radi se ovdje o tome ko će pobijediti u glupoj igri okrivljavanja nekoga. Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i sigurnosti i interesa naših naroda je u pitanju. Vi ne želite sporazum, vi ne želite produženje, vi ne želite da odustanete (od razlaza) quo vadis (kuda ideš)? - napisao je Donald Tusk na svom Twitter profilu. 

 

Saradnici britanskog premijera Borisa Džonsona, prenosi BBC, smatraju da su pregovori s Briselom pred slomom nakon upozorenja njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak da je vrlo malo vjerovatno da će biti sporazuma ako London ne pristane na kompromis. 

Evropski pregovarač Mihael Barnier (Michel) danas bi trebao obavijestiti članove Evropske komisije o stanju pregovora s Londonom, saopćila je njegova služba. On se, naime, sinoć sastao sa šefom diplomatije Irske Sajmonom Konvijem (Simon Convey).

Inače, Evropska komisija odbija govoriti o neuspjehu pregovora.

- Tehnički razgovori se nastavljaju danas također i ne vidim kako su pregovori propali ako se odvijaju danas i narednih dana - izjavila je portparol Mina Andreeva.

Komentari

NA VRH