BLISKI ISTOK

Počela invazija: Turska vojska krenula na Siriju, odjekuju eksplozije na granici

Turska vojska. Agencije

A. P. / Avaz.ba

9.10.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potvrdio je da je vojska njegove zemlje započela vojnu operaciju na sjeveru Sirije. 

Kako je naveo na Twitteru, operacija se zove "Izvor mira". 

Kako je turski predsjednik potvrdio na Twitteru, turske oružane snage, zajedno sa sirijskom državnom vojskom, pokrenule su ovu vojnu operaciju protiv terorističkih organizacija PKK i YPG na sjeveru Sirije.

- Naš zadatak je spriječiti kreiranje terorističkog koridora širom naše južne granice i donijeti mir u to područje – napisao je Erdoan na Twitteru.

Dodao je da će „Izvor mira“ neutralizirati terorističke prijetnje protiv Turske i dovesti do uspostavljanja sigurne zone i olakšanja povratka sirijskih izbjeglica njihovim domovima.

- Sačuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista – napisao je Erdoan. 

Nedugo nakon što je turski predsjednik najavio početak operacije "Izvor mira", u blizini turske granice odjekuju eksplozije. U tom dijelu Sirije, kako javlja AFP, vlada haotično stanje, a stotine civila pokušava pobjeći bombardiranju. 

Napad je ozvaničen nakon što su SAD saopćile da povlače svoje trupe s tog područja, tako napuštajući Sirijske demokratske snage (SDF), svog najbližeg saradnika u borbi protiv Islamske države.

Sirijske oružane snage, koje vode kurdske jedinice za zaštitu naroda (YPG), izjavile su da je ovaj potez od SAD „nož u leđa“ njima. Turska smatra YPG terorističkom grupom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.