OFANZIVA

Turska invazija na Siriju krenula iz zraka i s kopna: Ubijeno 15 ljudi, najmanje osam civila, meta kuće i područja uz branu

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni avioni pogodili njihovu regiju

Turska ofanziva na Siriju. The New York Times

Avaz.ba / Index.hr

9.10.2019

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici danas su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, saopćilo je ministarstvo odbrane Turske.

Kopnena ofenziva počela je u smjeru Tal Abjada koji kontrolira milicija Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije. 

Najmanje 15 ljudi, među kojima osmero civila, ubijeno je u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), dok je 40 osoba ranjeno. 

Turska vojna operacija započela je zračnim napadima, nekoliko dana nakon što je američka administracija objavila da povlači svoje vojnike s pograničnog područja.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je kako je cilj turske ofenzive eliminacija "koridora terora" uz južnu tursku granicu, misleći pritom na borce kurdskih milicija, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja "sigurne zone" na tom području.

Cilj turske akcije je micanje kurdskih boraca s područja oko granice, a upravo su Kurdi bili ključni saveznik SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države.

Nakon zračnih napada, uslijedit će artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni avioni pogodili njihovu regiju i civilna područja, što je, kako navode, izazvalo golemu paniku među ljudima. 

CNN javlja da su vidljivi prizori haosa dok ljudi pokušavaju pobjeći na sigurno: ceste su zakrčene stotinama porodica u bijegu, na motociklima je po pet-šest ljudi, a na automobile su privezani madraci.

Prema SDF-u, u turskom napadu su do sada u selu Mišarafa zapadno od Ras al-Aina ubijena dva civila, a dva su ranjena. Također, navode da su meta bile kuće civila u selu Sikarkah te područja u blizini brane Bouzra, koja pruža vodu stotinama hiljada civila u sjevernoj Siriji.

Uslijed bombardiranja, SDF je prekinuo svoje operacije koje vodi protiv ISIS-a, kako bi se fokusirao na tursku ofenzivu. 

- Sukobit ćemo se s Turcima da im ne dozvolimo da prijeđu granicu. Koristit ćemo sve svoje mogućnosti protiv turske agresije - objavio je putem Twittera portparol SDF-a Mustafa Bali.

Inače, SDF je saopćio kako je više od 50 naoružanih pripadnika Islamske države jutros pokrenulo koordinirani napad na položaje Kurda u Raki, kako bi preuzeli kontrolu nad bazom Al Basel u središtu tog sirijskog grada.

Kurdi su bili ključni faktor poraza tzv. Islamske države u Siriji te još uvijek na područjima pod svojom kontrolom po zatvorima i logorima drže 12 tisuća džihadističkih boraca, ali nejasno je hoće li ISIS-ovci i dalje biti sigurno pritvoreni, pita se BBC.

Ovo je treća vojna operacija Turske u sjevernoj Siriji u tri godine, a njeni razmjeri još nisu jasni i nema informacija jesu li turske kopnene snage pokušale ući u Siriju.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je u srijedu branio svoju odluku o povlačenju vojnika iz sjeverne Sirije, ali je dodao da SAD "ne podržava" tursku operaciju.

- Turska je sada odgovorna za osiguravanje da svi borci ISIL-a ostanu zatočeni u zatvorima i da ISIL ne ojača na bilo koji način. Očekujemo da će se Turska pridržavati svih svojih obveza i dalje budno pratimo situaciju - izjavio je Tramp. 

Uoči ofenzive, Sirija je osudila tursko "agresivno ponašanje" i "neprijateljske namjere". Izvor CNN-a u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova kazao je da sirijska vlada smatra kako su neki Kurdi odgovorni za to što im se događa "kao rezultat njihove ovisnosti o američkom projektu".

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrozi uspjehe ostvarene" u borbi sa skupinom Islamskom državom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao Erdoana da "pažljivo odvagne situaciju" u Siriji kako ne bi "naškodio ukupnim naporima da se razriješi kriza".

Turska kurdsku miliciju YPG, koja je glavna snaga SDF-a, smatra produžetkom zabranjene Kurdistanske Radničke Stranke koja se tri desetljeća borila za autonomiju Kurda u Turskoj.

Turska stoga kurdske borce smatra teroristima i planira uz južnu granicu stvoriti "sigurnu zonu" u kojoj će smjestiti dva milijuna sirijskih izbjeglica, od 3,6 milijuna koliko ih je još u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.