IMENOVANJA Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta

AFET potvrdio Željanu Zovko kao pregovarateljicu za IPA III fondove

Novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju

Fena
10.10.2019 11:47

Željana Zovko

Foto: Fena

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) sa 59 glasova za i osam protiv odobrio je pokretanje međuinstitucionalnih pregovora o Uredbi o uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći (IPA III), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Evropske pučke stranke.

Pregovore će voditi Željana Zovko (HDU/EPP) i Tonino Picula (SDP/S&D), a novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju i na Vijeću prije nego što postanu zakon EU-a.

IPA III je finansijski instrument EU-a za pomoć zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u reformi njihovih političkih, ekonomskih i pravnih sistema, kako bi se što bolje pripremile za prava i obveze koje donosi članstvo u Uniji.

Za provedbu instrumenta IPA III za razdoblje 2021.-2027. predložen je proračun u iznosu od 14,5 milijardi eura, gdje je udio EP-a 14,66 milijardi eura. 

S obzirom na to da IPA III spada u Opći evropski višegodišnji finansijski okvir 2021.-2027., pregovori se moraju završiti do kraja sljedećeg ljeta, navodi se u saopćenju.

Komentari

NA VRH