LIDERI Ukrajinski predsjednik izričit

Zelenski: Nije bilo ucjena tokom razgovora s Trampom

Vojna pomoć SAD zamrznuta zbog zabrinutosti oko korupcije u Ukrajini

Avaz.ba / Vijesti.me
10.10.2019 12:36

Zelenski: Nemamo samo odnose s SAD, mi smo nezavisna zemlja

Foto: Arhiv

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski (Volodymye Zelensky) rekao je danas da nije bilo ucjena za vrijeme telefonskog razgovora sa Donaldom Trampom (Trump) koji je doprinio pokretanju istrage za opoziv američkog predsjednika. 

U odogovoru na pitanje novinara, Zelenski je rekao da je tek nakon razgovora sa Trampom 25. jula saznao da je Amerika blokirala vojnu pomoć Ukrajini vrijednu više stotina miliona eura.

On je govorio danas tokom neuobičajenog cjelodnevnog medijskog maratona u Kijevu, dok raste broj pitanja o njegovom djelovanju kao predsjednika. Demokrate u američkom Kongresu vjeruju da je Tramp koristio vojnu pomoć da izvrši pritisak na Ukrajinu i da pomogne sebi za reizbor na predsjedničkim izborima iduće godine. Tramp je rekao da je vojna pomoć zamrznuta zbog zabrinutosti oko korupcije u Ukrajini, ali taj potez je podstakao kritike Kongresa i novac je oslobođen u septembru. 

Telefonski razgovor Trampa i Zelenskog u julu ključni je za istragu o opozivu, i doveo je Zelenskog u nezgodan položaj jer ga pokazuje kao nekog ko želi da udovolji Trampu i kritičnim evropskim partnerima.  Zelenski nije rekao da li Ukrajinci imaju drugačiju verziju transkripta. On je rekao da je mislio da će poziv dovesti do susreta sa Trampom i da je želio da američki predsjednik dođe u Ukrajinu. Zelenski je rekao da je za njega ključno pitanje bilo ubijediti Bijelu kuću da promijeni retoriku o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji kojoj se ne može vjerovati.  

Rekao je da je imao nekoliko poziva sa Trampom, ali je bio ljut kada su novinari ponavljali pitanja o njihovom odnosu.

- Mi smo nezavisna zemlja, imamo odnose sa mnogim zemljama, ne samo sa SAD - rekao je Zelenski.  

Komentari

NA VRH