BLISKI ISTOK

Tramp: Volimo Kurde, ali ni oni nama nisu pomogli u Drugom svjetskom ratu

Nada se da će Erdoan djelovati racionalno

Tramp: SAD potrošile mnogo novca na pomoć Kurdima. Arhiv

Avaz.ba

10.10.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je kako voli Kurde, ali i naglasio da oni nisu pomogli Amerikancima u Drugom svjetskom ratu. 

Na pitanje o povlačenju američkih snaga iz Sirije, gdje su Kurdi ostavljeni na milost turskoj ofanzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki predsjednik je odgovorio da Kurdi nisu pomogli SAD tokom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

- Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti - objasnio je Tramp.

Pozivajući se na jedan "veoma moćan" članak, on je objasnio svoj argument.

- Oni nam nisu pomogli tokom Drugog svjetskog rata. Nisu nam, recimo, pomogli u Normandiji. Potrošili smo puno novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde - zaključio je.

Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije koje su bile saveznici Zapada u borbi protiv Islamske države. Ofanziva je pokrenuta nakon odluke Donalda Trampa da povuče američke snage sa graničnih područja Sirije. U srijedu je Tramp rekao da se nada da će njegov turski kolega Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) koliko god je moguće "racionalno i humano" djelovati u Siriji

- Ukoliko djeluje nepravedno, skupo će platiti. Ako se to dogodi, uništit ću njihovu ekonomiju - upozorio je.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.