SASLUŠANJA

Nastradala "štićenica" Emanuela Makrona

Analitičari smatraju da je njen pad rezultat osvete EPP-a Makronu

Silvija Gular. AFP

S. N.

10.10.2019

Silvija Gular (Sylvie Goulard), kandidatkinja za novu evropsku komesarku za unutrašnje tržište Evropske unije, nije prošla na saslušanju Odbora za industriju i unutrašnju trgovinu Evropskog parlamenta.

Bliska saradnica francuskog premijera Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ocijenjena je negativnim ocjenama poslanika. Oni nisu povjerovali njenoj argumentaciji koju je dala kada se branila od optužbi da je zloupotrijebila poziciju poslanika Evropskog parlamenta u prošlom mandatu, ali su imali i rezerve prema njenom radu za jednu nevladinu američku organizaciju.

Čak 82 poslanika ovog parlamentarnog odbora glasalo je protiv, dok je tek 29 bilo za.

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) morat će naći novu osobu za poziciju komesara za unutrašnju trgovinu.

Gular, da je potvrđena, imala bi veliki portfelj u svom radu koji uključuje i pitanje odbrane.

Prema ocjenama analitičara, ona  je "pala" na testu kao žrtva političkih igara koalicionih grupacija Evropskog parlamenta.

Nakon što su negativne ocjene dobili Rumunka Rovana Plimb, koju je nominirala socijalistička grupacija, te Mađar Laslo Trošanji (László Trócsányi), ispred narodnjaka (EPP), upravo je ovaj blok, koji je najbrojniji u Evropskom parlamentu, odigrao ključnu ulogu u odbijanju Gular.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.