SUKOBI Dva sirijska sela u pograničnom području "očišćena od terorista"

Nastavljena žestoka borba na granici Turske i Sirije, gore sela

Turska invazija naišla je na oštre osude u svijetu

Avaz.ba / Antenam
10.10.2019 18:13

Na granici Turske i Sirije gore sela

Foto: AP

U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dvije zemlje, saopćio je danas kurdski zvaničnik.

Turska je danas proširila ciljeve djelovanja, a Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka.

- Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici - rekao je Mavran Kamišlo, portparol Sirijskih demokratskih snaga, organizacije pod vodstvom sirijskih Kurda.

Tursko ministarstvo odbrane je saopćilo da su snage Turske proširile ciljeve djelovanja drugog dana ofanzive protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije. 

Kako javljaju turski mediji, dva sirijska sela u pograničnom području su "očišćena od terorista".

Kurdske jedinice su uzvratile, pa je tako u sukobima kod grada Ras el-Ajin ubijeno 14 turskih vojnika.

Mediji prenose da Kurdi tvrde da su uništili četiri turska tenka na ulazu u Tel Abijad, pri čemu je stradalo pet vojnika.

Kurdski borci su otvorili vatru sa svojih pozicija blizu sirijskog grada Ras el-Ajin, na šta je turska artiljerija uzvratila.

Ras el-Ajin je prvi sirijski grad koji su turske oružane strane gađale, nakon što je Ankara pokrenula operaciju na sjeveru Sirije, u namjeri, kako tvrdi, da stvori sigurnu zonu, u koju bi mogle da se vrate sirijske izbjeglice.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušle su jučer na sjeveroistok Sirije, čime je počela turska ofanziva.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana nakon što su se američke trupe povukle iz tog područja.

Turska invazija naišla je na oštre osude u svijetu.

Tagovi

Sirija Turska Rat

Komentari

NA VRH