SIRIJA

Turska ofanziva: Oslobođena prva sela od terorizma

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan kazao da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora

Iznad Sirije danas kuljao dim. AFP

Avaz.ba

10.10.2019

El Jabis i Tel Fander prva su sela koja su od terorizma oslobođena u okviru operacije koju su Turske oružane snage jučer pokrenule na sjeveroistoku Sirije. 

Turskaje objavila kako su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji. 

CNN Turk je objavio videosnimku kako kran uklanja betonski zid s granice i specijalne snage prolaze. 

Borci Sirijske nacionalne vojske preuzeli su kontrolu u dva sela na zapadu distrikta Tel Abjad. To su prva mjesta oslobođena od terorističke okupacije od početka operacije koju turske snage provode u saradnji s oružanim snagama sirijske opozicije.  

Turske snage su jučer pokrenule vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica. Agencije

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost. Zvanična Ankara, također, upozorava da je neprihvatljivo da se teroristi PKK podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Uspostavom sigurne zone na području 30 kilometara širokom pograničnom pojasu Sirije Turska namjerava osigurati povratak dva miliona sirijskih izbjeglica. To područje uključuje regiju Manbij i prostire se od Eufrata do iračke granice. Prepreka tom planu Turske je činjenica da je područje pod okupacijom terorista PKK, PYD-a i YPG-a.

Izdaja je riječ koja u posljednjim satima najviše odjekuje među Kurdima u vezi s odlukom američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da povuče vojnike prisutne sjeveroistoku Sirije, ostavljajući slobodu Turskoj koja već mjesecima prijeti invazijom kurdskog područja.

Potez Trampa ima za cilj popraviti odnose s Turskom, posebno nakon kupovine ruskih raketnih sistema od Ankare i obustave prodaje američkih F-35 svom NATO savezniku. Ali kako je objasnio sam američki predsjednik, Amerika mora izbjeći da zaglavi u ratu koji Tramp više ne želi voditi.

S druge strane, analitičari iz Moskve smatraju da Rusija nikako ne bi trebala obećavati zaštitu Kurdima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.