GLOBUS

Tramp poručio Erdoanu: Imam tri mogućnosti da riješim situaciju u Siriji, jedna je vojno pobijediti Tursku

Ofanziva je pokrenuta nakon Trampove odluke da povuče američke snage iz graničnih područja Sirije

Tramp i Erdoan. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

11.10.2019

Posredovanje u dogovoru između Turske i Kurda jedna je od tri mogućnosti koje stoje na raspolaganju Sjedinjenim Američkim Državama nakon turske ofenzive na sjeveroistoku Sirije, rekao je američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- Imamo jednu od tri mogućnosti: poslati hiljade vojnika i pobijediti vojno, teško pogoditi Tursku financijski i sankcijama ili posredovati u dogovoru između Turske i Kurda - rekao je Tramp na Twitteru.

Turska je u srijedu pokrenula ofenzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, koji su bili saveznici Zapada u borbi protiv Islamske države. Ofanziva je pokrenuta nakon Trampove odluke da povuče američke snage iz graničnih područja Sirije.

Prema riječima turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua (Cavusoglu) cilj turske ofanzive je očistiti sirijsku teritoriju od kurdskih boraca i ukloniti navodnu sigurnosnu prijetnju Turskoj.

Sirijske demokratske snage (SDF) raspoređene na sjeveroistoku Sirije predvođene pretežito kurdskom milicijom Jedinice narodne zaštite (YPG) Turska smatra terorističkom skupinom zbog veza s militantima kurdskog PKK-a koji desetljećima vode bitku protiv vlasti u Tursko

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.