BRISEL

Izbor nove Evropske komisije sve više liči na uspostavu Vijeća ministar BiH

Odbijanje čak tri predložena komesara sve očitije je uslijedilo zbog žestokog sukoba unutar tek sklopljene koalicione većine EU

Ursula fon der Lejen. Avaz

S. N. / Avaz.ba

11.10.2019

Nije Bosna i Hercegovina jedina s problemom konstituiranja vlasti, mada jesmo najgori!

Nakon što su joj odbijena tri predložena komesara, predsjednica Evropske komsije Ursula fon der Lejen (von der Leyen), po svemu sudeći neće na dužnost stupiti 1. novembra.

Dodatno, naruku joj ne ide ni pad vlade u Rumuniji. Evropski parlament je već ranije odbio Rovanu Plumb. Sada fon der Lejen mora sačekati da se prvo konstituira nova vlada u Bukureštu, pa da joj se nominira druga ličnost, da ta osoba prođe saslušanje u nadležnim odborima Evropskog parlamenta, te da se zakaže plenarna sjednica na kojoj bi se glasalo o cijelom sastavu Evropske komisije.

Znajući evropske procedure, sve je izvjesnije da će novi komesari u svoje fotelje sjesti do kraja ove ili, realnije, početkom naredne godine.

Posjetimo, odbori Evropskog parlamenta odbili su, osim Plumb još i Silviju Gular (Sylvie Goulard), te Lasla Tročanjija (László Trócsányi).

Mađarska je odmah nominirala njegovog zamjenika, Vlada u Rumuniji je jučer pala, kada je na jednom od parlamentarnih odbora, ogromnom većinom, oborena i Gular, inače bliska saradnica predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

I tu se susrećemo s još jednom slučnošću EU s BiH.

Neuspjeh Gular da ubijedi poslanike Evropskog parlamenta tumači se kao sukob unutar vladajuće koalicije.

Evropski narodnjaci (EPP), najjača grupacija u Evropskom parlamentu, najsnažnije su kritizirali Gular. Njihovo ponašanje shvaćeno je kao osveta Makronu zbog toga što je oborio kandidaturu Manfreda Vebera (Weber) za novog predsjednika Evropske komisije.

S druge strane, odbijenica Tročanjiju bila je šamar za EPP, koji je time dobio samo dodatni motiv za uzvraćanje udarca.

Pad na testu za komesara rumunke Plumb, koju su nominirali socijalisti, druga po snazi politička grupacija Evropskog parlamenta je samo "dodatak" u bosanskom locnu Evropskog parlamenta.

Gular i Makron predstavljaju treću po brojnosti grupaciju poslanika EP. Riječ je o nekadašnjim liberalima (ALDE), koji su spajanjem s Makronovim pokretom promijenili ime i sada se njihov klub u Strazburu, gdje je sjedište Evropskog parlamenta, zovu "Obnovljena Evropa".

Nakon što je dobio ćušku, predsjednik Francuske najavio je da će tražiti objašnjenje od buduće šefice Evropske komisije. U razgovoru s novinarima on je najprije rekao da joj je ponudio tri imena za pozicije komesara u ime Francuske i da je ona odabrala, a potom i insistirala na Gular. Nadalje, rekao je da mu je prenešeno da je fon der Lejen razgovarala s šefovima poslaničkih grupa EP o svakom od kandidata i da su oni obećali podršku.

Sada, nakon što je i Gular odbijena, Makron traži objašnjenje.

Odmah nakon njegovog istupa, oglasili su se šefovi klubova EPP-a i socijalista i rekli da s njima niko, pa ni fon der Lejen, nije pričao, te da samim tim nikada nisu ni dali garancije da će saslušanje proći bilo ko od komesara...

Na sve to Makorn je uzvratio da će sačekati s predlaganjem novog kandidata ove države za evropskog komesara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.