SVJETSKI LIDERI

Vijeće sigurnosti UN-a bez zajedničkog saopćenja povodom turske vojne operacije

SAD i Rusija stavili veto

Vijeće sigurnosti na zatvorenom sastanku. Arhiv

Avaz.ba

11.10.2019

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na zatvorenom sastanku nije uspjelo naći zajednički jezik o saopćenju povodom turske antiterorističke operacije u Siriji.

SAD i Rusija su stavili veto na saopćenje pet članica Evropske unije, Francuske, Njemačke, Belgije, Velike Britanije i Poljske, koje su osudile operaciju.

Pet članica Evropskog vijeća, koje su i organizirale ovaj sastanak, pozvale su Tursku u zajedničkom saopćenju da prekine jednostranu vojnu operaciju. Tvrde da ta operacija prijeti napretku u borbi protiv terorista, uprkos tome što je cilj operacije upravo čišćenje područja od terorista.

Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzija, čija država je ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al Assad), rekao je novinarima da bilo kakvo saopćenje koje izda ovo vijeće mora ukazati na širu sliku problema, uključujući i prisustvo stranih snaga u zemlji. Ambasadorica SAD u Ujedinjenim narodima Keli Kraft (Kelly Craft) je rekla novinarima da je američki predsjednik Donald Tramp jasno naznačio da SAD ni na koji način nikada nije odobrio odluku Turske da organizira i pokrene vojnu operaciju u sjevernoj Siriji. Kraft je naznačila da ukoliko Turska ne prekine operaciju, to će svakako izazvati brojne posljedice, ne navodeći koje.  

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar je telefonski razgovarao sa svojim francuskim kolegom Florensom Parlijem (Florence Parly), američkim sekretarom odbrane Markom Esperom i britanskim državnim sekretarom Benom Valasom.

Akar je rekao Parliju da je cilj operacije eliminirati postojeće grupe YPG terorista istočno od Eufrata kako bi se uspostavio mirni koridor da bi se Sirijci koji žive u Turskoj mogli vratiti u njihovu matičnu zemlju. Dodao je da je Turska jedina članica NATO-a koja se prsa u prsa bori s teroristima i koja je neutralizirala više od tri hiljade njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.