DIPLOMATE

Bivša američka ambasadorica u Ukrajini: "Tramp je vršio pritisak da me povuku"

Meri Jovanović: Svjedočila protiv Trampa u Kongresu. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

12.10.2019

Bivša ambasadorica SAD u Ukrajini Meri Jovanović (Marie Yovanovitch) izjavila je jučer na saslušanju u Kongresu, u okviru istrage radi mogućeg opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), da je predsjednik izvršio pritisak na State Department kako bi ona bila povučena s te dužnosti, javljaju američki mediji.

Zastupnicima je rekla da je Tramp godinu dana vršio pritisak na State Department kako bi je opozvao s dužnosti, što se i dogodilo u maju ove godine, te da joj je tada rečeno da je predsjednik izgubio povjerenje u nju.

Dodala je da je povučena zbog "neosnovanih i lažnih tvrdnji ljudi s očito upitnim motivima", prenosi Washington Post koji je dobio njen pripremljeni iskaz.

Ona je svjedočila u Kongresu u okviru istrage radi mogućeg opoziva američkog predsjednika. Zastupnički dom Kongresa, u kojem većinu drže demokrati, pokrenuo je zahtjev za Trampovim opozivom, zbog njegovog telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskijem (Volodymyr) u kojem ga je tražio da istraži Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovog sina Hantera (Hunter). 

K ako je navedeno u transkriptu razgovora američkog predsjednika sa Zelenskijem, Tramp je ukrajinskom predsjedniku rekao da je Meri Jovanović osoba koje se treba kloniti, prije nego što je povučena s dužnosti zbog navoda da pokušava potkopati njegovu politiku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.