VELIKA BRITANIJA

Mogući raspleti Brexita: Od dogovora s Briselom do raspisivanja prijevremenih izbora

Rastu nade za sporazum nakon sastanka Borisa Džonsona i Lea Varadkara

Rezultat Brexita neizvjestan, 31. oktobar sve bliži. Ilustracija

Avaz.ba / Index.hr

12.10.2019

Do predviđenog roka za Brexit ostalo je još tri sedmice.  

Nade da će se ipak doći do dogovora za odlazak Velike Britanije iz Evropske unije su ojačale nakon jučerašnjeg sastanka premijera Velike Britanije Borisa Džonsona (Johnson) s njegovim irskim kolegom Leom Varadkarom.

Vrijeme brzo ističe a postoji nekoliko mogućih raspleta Brexita

Uređeni Brexit

London i Brisel bi u ovom slučaju uspjeli u posljednji trenutak postići dogovor o sporazumu o odlasku iz Evropske unije, koji bi spriječio tvrdu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je članica Unije.  

Dan nakon što su britanski i irski premijer objavili da vide put prema mogućem dogovoru, njihovi pregovori su nastavljeni jučer, uoči samita Evropske unije 17. i 18. oktobra.

Nova odgoda

Iako britanski premijer stalno ponavlja kako će Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra, sa ili bez dogovora, britanski parlament je prije mjesec dana usvojio zakon koji od njeg zahtijeva da zatraži odgodu od tri mjeseca ukoliko se ne postigne kompromis.  

Džonson mora tražiti odgodu, ali još uvijek govori kako je neće biti.

Neuređeni Brexit

Do Brexita bez dogovora će doći ako pregovori Londona i Brisela ne uspiju, a članice Evropske unije odbiju novu odgodu.  
Taj scenarij bi u ekonomskim krugovima izazvao strah od pada vrijednosti funte, smanjenja izvoza i rasta inflacije, odnosno recesije, uz uvođenje carina. Džonsonova vlada se aktivno priprema za takav scenarij. 

Prijevremeni izbori

Politička kriza u zemlji je toliko ozbiljna da izgleda da su prijevremeni izbori neizbježni u sedmicama ili mjesecima koji dolaze. Sve se političke stranke aktivno pripremaju za to.  

Ali, Laburistička opozicija želi sačekati da odgoda Brexita bude sigurna prije nego se birače pozove na birališta. 

Ništa od Brexita

Laburistička opozicija, predvođena Džeremijem Korbinom (Jeremy Corbyn) mogla bi pobijediti na prijevremenim izborima i uz podršku liberalnih demokrata te škotskih separatista organizirati drugi referendum.

Birači bi između Brexita s novim sporazumom, koji bi nova laburistička vlada dogovorila s Briselom, i ostanka u Evropskoj uniji, mogli izabrati drugu opciju, i zemlja bi ostala u Uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.