MADRID

Pokrenuli najveću krizu u Španiji: Katalonski separatisti osuđeni na zatvorske kazne

Svi optuženici oslobođeni su najstrožije optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Žunkeras dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina

Katalonci tražili nezavisnost. Agencije

Agencije

14.10.2019

Španski Vrhovni sud osudio je devetero katalonskih separatističkih vođa na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog uloge u neuspjelom pokušaju za uspostavu nezavisnosti Katalonije 2017.

Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja nezavisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Svi optuženici oslobođeni su najstrožije optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Žunkeras (Junqueras) dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španiju tako i za njenu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pažnju, pokrenulo najveću špansku političku krizu u desetljećima i poljuljalo finansijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim protestima i koliko će se narušiti ugled Španije i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti uoči presude su objavili snimke na društvenim mrežama.

Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

- Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća - rekao je bivši katalonski čelnik Karles Pudždemon (Carles Puigdemont).

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španski demokratski sistem.

Premijer Pedro Sančez (Sanchez) tvitao je uz objavljeni video kako je Španija jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.