NEREDI

U Barceloni izbili protesti nakon izricanja presuda separatistima

Demonstranti blokirali ulice

Na stotine studenata i građanskih službenika pokrenulo je danas proteste. AFP

Associated Press

14.10.2019

Na stotine studenata i građanskih službenika pokrenulo je danas proteste u raznim dijelovima Barcelone nakon izricanja zatvorskih kazni za devet katalonskih separatističkih čelnika.

Demonstranti su blokirali neke ulice u Barceloni, dok su se civilni službenici okupili ispred nekih vladinih zgrada.

- Danas ste prekršili sva njihova prava. Užasno je što Evropa ne djeluje. Ne želim biti Evropljanin. Ne želim biti Španac – izjavio je 60-godišnji civilni službenik Deni Sabal dok je protestirao na ulici.

Također je javljeno o protestima u drugim gradovima bogate sjeveroistočne regije.

Vrhovni sud Španije osudio je devet čelnika na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog poticanja na nemire i zloupotrebe javnih sredstava. Još troje čelnika dobilo je finansijske globe, ali ne i zatvorske kazne.

Bivši katalonski potpredsjednik Oriol Žunkeras (Junqueras) izjavio je da je nezavisnost regije od Španije „bliža nego ikada“.

Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog njegove uloge u nelegalnom pokušaju secesije u 2017., Žunkeras je kazao da „mi Katalonci nemamo alterntivu“.

Bivši katalonski regionalni predsjednik Karles Pudždemon (Carles Puigdemont), koji je pobjegao iz Španije u Belgiju skupa s nekolicinom ostalih nakon neuspjelog pokušaja secesije, objavio je na Twitteru da je zapanjen presudom

- Ukupno 100 godina zatvora. Užasno. Sada, više nego ikada, bit ćemo uz vas i vaše porodice. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju - napisao je Pudždemon, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.