MADRID Nekadašnji predsjednik Katalonije nalazi se u Njemačkoj

Vrhovni sud Španije raspisao međunarodnu potjernicu za Pudždemonom

Larena je izdao potjernicu za Pudždemonom zbog optužbi za bunt i zloupotrebu javnih fondova

Fena
14.10.2019 21:07

Pudždemon: Nalazi se u Njemačkoj

Foto: AFP

Pablo Larena, sudija Vrhovnog suda Španije, raspisao je međunarodnu potjernicu za bivšim katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom (Carles Puigdemont), nakon osuđujućih presuda protiv 12 bivših katalonskih političara i aktivista zbog njihove uloge u neuspjelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine. 

Larena je izdao potjernicu za Pudždemonom zbog optužbi za bunt i zloupotrebu javnih fondova, zbog kojih je devetoro njegovih kolega danas osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina zatvora. Troje su proglašeni krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Bivši predsjednik Katalonije u oktobru 2017. godine pobjegao je u Belgiju kako bi izbjegao hapšenje, a zatim otišao u Njemačku gdje je u martu 2018. godine uhapšen, a zatim u aprilu pušten na slobodu.

Vrhovni sud Španije je te godine izdao međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, ali ga je u julu 2018. godine poništio.

Parlament Katalonije je proglasio nezavisnost temeljem referenduma o nezavisnosti od 1. oktobra, iako je španska vlada referendum proglasila neustavnim.

Pudždemon je predvodio neuspjeli pokušaj otcjepljenja najbogatije španske pokrajine i njeno osamostaljenje.

Komentari

NA VRH