NOVE NAPETOSTI

Tramp potpisuje izvršnu odredbu: Spremam se da uvedem sankcije koje će brzo uništiti ekonomiju Turske

Napetosti dva lidera. Agencije

Al. Ti. / Avaz.ba

14.10.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kazao je danas da potpisuje izvršnu odredbu i uvodi sankcije Turskoj i bilo kojoj drugoj osobi koja se može povezati sa "destabilizirajućim aktivnostima na sjeveru Sirije".

Ovi potezi Trampa dodatno kompliciraju odnose između Turske i SAD, dva saveznika i člana NATO-a.

Kao što je poznato Turska je pokrenla vojnu akciju na sjeveru Sirije prošle srijede, samo nekoliko dana nakon što je Trampova administracija najavila da će povući svoje trupe iz ovog dijela zemlje.

- Vrlo brzo ću povećati tarife na čelik iz Turske za 50 posto. Također, Sjedinjene Države će istog trenutka preknuti pregovore sa Turskom o trgovinskoj razmjeni vrijedne 100 milijardi dolara - kazao je Tramp.

Naveo je da je akcija Turske na sjeveru Sirije ugrozila civile, sigurnost i stabilnost u regionu.

- Bio sam prilično jasan sa predsjednikom Erdoanom da je ova akcija uvod u humanitarnu krizu i da se stvaraju uslovi za ratne zločine. Turska mora osigurati siguran izlazak civila, uključujući vjerskim i etničkim manjinama - kazao je Tramp.

Na kraju je Tramp još jednom zaprijetio ekonomskim sankcijama Ankari.

- Sjedinjene Države će agresivno koristiti ekonomske sankcije kako bi se otežale ove vojne akcije u Siriji. Potpuno sam spreman da u rekordnom vremenu uništim ekonomiju Turske ukoliko lideri te zemlje nastave sa ovim opasnim i destruktivnim putem - naveo je Tramp.

Na kraju je kazao da će vojska SAD i pored toga što je napustila Siriju, ostati u regionu, ali samo da "pazi" da ne bi došlo do ponovnog formiranja i oživljavanja ISIL-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.