VAŠINGTON Stejt department i Ministarstvo odbrane objavili

Uvedene prve sankcije Turskoj, SAD traži akciju NATO-a

Nije precizirano koja su tri zvaničnika, te dva turska ministarstva kažnjena i kako

S. N. / Avaz.ba
15.10.2019 06:39

Tramp naložio uvođenje sankcija Turskoj

Foto: AFP

Tri visoka zvaničnika, čija imena nisu objavljena, te Ministarstvo energetike i Ministarstvo odbrane Turske, pod sankcijama su Sjedinjenih Američkih Država zbog rata u Siriji. 

Kako je saopćio Stejt department, po nalogu predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) uvedene su prve sankcije zvaničnoj Ankari, nakon što je Turska ušla u sjeveroistični dio Sirije i započela svoju vojnu operacuju.

Ukoliko se vojne aktivnosti ne obustave i Turska ne vrati dijalogu s SAD, sankcije će se pooštravati, istaknuto je u saopćenju Stejt departmenta emitiranom kasno sinoć.

Istaknuto je da su sankcije poduzete u koordinaciji između Stejt departmetna i Ministarstva trezora, ali nije precizirano o kakvim se kaznama radi.

Stejt department je u svojoj objavi najavio dalje korake ukoliko Turska ne prekine s borbenim djejstvima.

Istovremeno, Pentagon je objavio da ministar odbrane SAD Mark Esper naredne sedmice putuje u Brisel na sastanak s drugim članicama NATO saveza.

- Jednostrana akcija Turske bila je nepotrebna i impulsivna. Predsjednik Erdoan snosi svu odgovornost za njene posljedice, uključujući i potencijalno oživljavanje Islamske države (ISIS), moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu. Bilateralni odnosi naše dvije države oštećeni su - poručio je Espero u izjavi za javnost.

Govoreći o odlasku u sjedište NATO-a, on je istakao da će "izvrišiti pritisak na naše NATO saveznike da poduzmemo pojedinačne i kolektivne diplomatske i ekonomske mjere, kao odgovor na grozne akcije Turske".

Komentari

NA VRH