FRANCUSKA

Dvije žene osuđene za pokušaj napada autobombom na Notr Dam

Policija je 4. septembra 2016. godine pronašla sivi Peugeot 607 sa sedam plinskih boca i tri kanistera benzina

Notre-Dame. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

15.10.2019

Sud u Francuskoj osudio je dvije žene, koje su prije tri godine izvele neuspješan pokušaj napada automobilom bombom ispred pariske katedrale Notr Dam, objavio je list "Le Figaro".

Jedna je osuđenica poticala drugu da joj se pridruži predstavljajući se na internetu kao militant koji se vratio iz Sirije i tim putem želi pronaći ženu, prenose francuski mediji.

Policija je 4. septembra 2016. godine pronašla sivi Peugeot 607 bez registracijskih tablica, u kojem je bilo sedam plinskih boca i tri kanistera benzina, parkiran na lijevoj obali Seine u blizini Notr Dama, u samom centru Pariza. Istražitelji su po opušcima i prekrivaču natopljenom benzinom zaključili da je riječ o neuspjelom pokušaju izazivanja eksplozije. 

Otisci prstiju ostavljeni na mjestu događaja doveli su policiju do Ines Madani i Ornele Giligman (Ornella Gilligmann). One su, prema rezultatima istrage, parkirale automobil nakon što su Ričardu Kasimu (Rachid Kassim), francuskom članu ISIL-a, poslale video u kojem preuzimaju odgovornost za planirani napad.

Sud je Madani osudio na 30 godina, a Giligman, udatu majku troje djece, na 25 godina, izvijestio je "Le Figaro". Još su dvije žene osuđene na 20 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.