BIJELA KUĆA Televizija se ipak izvinila

Tramp osudio ABC News zbog lažnog snimka turskog napada u Siriji

Zapravo je izveden u jednoj streljani u Kentakiju 2017. godine

Fena
15.10.2019 13:22

Donald Tramp

Foto: Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) skandaloznim je ocijenio manipulaciju tamošnjeg TV kanala ABC News, koji je snimak nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije "Izvor mira".

Veliki skandal na ABC Newsu. Uhvaćeni su u objavi strašnog lažnog snimka koji su povezali s turskim bombardiranjem u Siriji. Prava sramota - napisao je Tramp na svom Twitter profilu. 

Nakon što je u srijedu, 9. oktobra, pokrenuta operacija "Izvor mira", čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK nastoje formirati južno od granice s Turskom, na internetu i u nekim medijima i dalje se šire razne laži i dezinformacije u vezi s operacijom.

ABC News izvinio se u ponedjeljak zbog emitiranja videa koji navodno pokazuje nedavni napad Turske na kurdske civile u Siriji, ali zapravo je izveden u jednoj streljani u Kentakiju 2017. godine.

- Snimili smo video koji je emitiran u rubrici Svjetske vijesti u nedjelju i Dobro jutro Amerika jutros (ponedjeljak). Činilo se da je lokacija snimanja na sirijskoj granici, odmah nakon što su postavljena pitanja u vezi s njenom tačnošću. ABC News žali zbog greške - napisali su na svom Twitter profilu.

Tokom nedjeljne emisije Svjetskih vijesti večeras, voditelj Tom Jamas (Llamas) i strani dopisnik Jan Panel (Ian Panell) tvrdili su da je ABC News dobio video o "obimu turskog napada na pogranični grad Tal Abjad" 11. oktobra.

Gizmodo je izvijestio da su autentičnost videozapisa prvi doveli u pitanje desničarski korisnici Twittera, koji su ABC emisiju uspoređivali s YouTube snimcima demonstracije vojnog oružja u streljani u Kentakiju.

Komentari

NA VRH