GLOBUS Dvojica čelnika o najvažnijim regionalnim pitanjima

Erdoan i Putin razgovarali o dešavanjima u Siriji

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije

Piše: Fena

Erdoan i Putin o operaciji "Izvor mira"

Foto: Fena


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o dešavanjima u Siriji.

U saopćenju iz kabineta turskog predsjednika navodi se da su dvojica čelnika razgovarala o bilateralnim odnosima, kao i o najvažnijim regionalnim pitanjima.

Erdoan je tom prilikom istakao da operacija "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije doprinosi borbi protiv terorizma, kao i teritorijalnom integritetu Sirije i političkom rješenju sukoba.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da su teroristi jedina meta u okviru operacije. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) također je izjavio da turske snage operaciju "Izvor mira" na sjeveru Sirije provode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma.

NA VRH

Komentari